Kawiarka – czym jest i jak używać?

Kawiarka – czym jest i jak używać?

October 19, 2020 Off By Artur

Kawa zaparzana za pomocą kawiarek staje się coraz bardziej popularna. Coraz więcej osób pijących kawę sięga po kawiarki i nie ma się co temu dziwić, gdyż kawa zaparzona za pomocą tego urządzenia jest mocna, aromatyczna i można określić ją mianem tej bardziej profesjonalnej. W tym poradniku dowiesz się, jak używać kawiarki, czym właściwie ona jest oraz wielu innych ciekawych rzeczy.

Co to jest kawiarka

Jest to niewielkie urządzenie w kształcie zgrabnego czajniczka, którego używa się do zaparzania kawy np. na ogniu bądź płycie indukcyjnej. Jakiś czas temu na rynku pojawiła się również kawiarka elektryczna, jednak dzisiaj skupimy się na tej  tradycyjnej.

Kawiarki działają na zasadzie ekspresu niskociśnieniowego dzbankowego, dzięki temu kawa, która zostaje zaparzona w kawiarkach, jest mocna, aromatyczna i gorąca oraz nie posiada charakterystycznej kawowej pianki.

Urządzenie to, potrafi wydobyć z kawy bardzo głębokie nuty smakowe i aromaty, świetnie nadaje się do parzenia espresso.

Zaparzanie kawy trwa średnio między 10-15 minut i nadaje się raczej do zaparzania niewielkiej ilości napoju. Urządzenie to warto stosować w domowym zaciszu jeśli lubimy delektować się pyszną, aromatyczną kawą.

Kawiarki są dosyć starymi urządzeniami, które opatentowano we Włoszech w roku 1933. Ich wygląd przez te wszystkie lata niezmiennie, nawiązuje do pierwowzoru.

Rodzaje kawiarek

Najpierw warto powiedzieć, z czego ogółem składa się kawiarka. Zbudowana ona jest głównie z trzech elementów:

  • pierwszy to zbiorniczek na wodę, który służy również jako podstawa urządzenia,
  • drugi element to sitko, w którym należy umieścić zmieloną wcześniej kawę,
  • trzeci i ostatni element to komora, do której przepływa zaparzona kawa. 

Na rynku istnieje wiele kawiarek i zaparzaczy do kawy różniących się od siebie pojemnością, czy materiałem, z jakiego są wykonane. Materiał aluminium lub stal nierdzewna są najczęściej używanymi do produkcji kawiarek. Urządzenia z aluminium są tańsze, jednak trzeba mieć na uwadze, że są one poniekąd trudniejsze w konserwacji. Np. urządzenie wykonane z aluminium, nie może być czyszczone rozmaitymi detergentami, gdyż mogą one je uszkodzić. Należy używać do mycia jedynie czystej wody. Jak się okazuje, wersje ze stali mają większą ilość zwolenników, choćby ze względu na trwałość. Istnieje również rodzaj kawiarek wytwarzanych z ceramiki.

Kawiarka ze stali nierdzewnej, czy z aluminium, która lepsza

Porównanie obydwu kawiarek.

Kawiarka z aluminium

  • Jest wykonana z aluminium, które szybko ulega nagrzaniu.
  • Posiada tradycyjny kształt, nawiązujący do pierwowzoru.
  • Istnieje duży wybór kolorów oraz pojemności.
  • Działa na palniku kuchenki gazowej jak i na kuchenkach indukcyjnych.
  • Istnieją modele elektryczne z reduktorem.
  • Brak możliwości mycia w zmywarce i używania do utrzymania czystości wszelkich detergentów.
  • Zakres cen wynosi od 20 do 300 zł i więcej. 

Kawiarka ze stali nierdzewnej

  • Stal nierdzewna jest odporna na uszkodzenia i trwalsza niż aluminium,
  • Może posiadać nowoczesny obły kształt lub klasyczny,
  • Istnieje wybór wersji błyszczącej lub w kolorze stalowym,
  • Działa na palnikach kuchenki gazowej jak i na kuchenkach indukcyjnych,
  • Brak dostępności modeli elektrycznych z reduktorem,
  • Brak możliwości mycia w zmywarce. Można używać detergentów w celu utrzymania czystości,
  • Zakres cen wynosi od 20 do 700 zł i więcej.

Jak widać, obydwa urządzenia różnią się od siebie kilkoma rzeczami. Przede wszystkim największa zauważalna różnica jest w cenie. Kawiarki ze stali nierdzewnej są wyraźnie droższymi urządzeniami.

Instrukcja parzenia kawy w kawiarce

Cały proces jest dosyć prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić, a wygląda on tak:

  1. Najpierw należy odmierzyć odpowiednią ilość kawy. Najlepiej taką, jaka mieści się do siatki kawiarki, aby to sprawdzić, warto wsypać ziarna do siatki, co pozwoli na precyzyjne odmierzenie ilości.
  2. Kolejnym krokiem jest zmielenie na drobno ziaren kawy. Konsystencja ziaren po zmieleniu powinna przypominać cukier. Pamiętajmy, aby nie zmielić ziaren zbyt drobno, gdyż wydłuży to czas ekstrakcji lub może zatkać sitko.
  3. Gdy już zmielimy kawę, należy ją przesypać do sitka. Kawę należy wyrównać i usunąć z brzegów, aby nie dostała się w okolice uszczelki. Nie ubijamy kawy w sitku!
  4. Czas na wodę, którą wlewamy do dolnej części kawiarki. Woda musi być gorąca, ale nie zagotowana! Należy jej wlać do wysokości zaworu ciśnieniowego i trzeba pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie wlać jej więcej ani mniej.
  5. Kawiarkę należy skręcić i postawić na ogniu. Wieczko (znajduje się w górnej części) kawiarki można zostawić otwarte i obserwować dalszy proces.
  6. Jeżeli widzimy, że napar zaczyna napływać do górnego zbiorniczka, to znak, że wytworzyło się odpowiednie ciśnienie i należy zakryć wieczko. Następnie odczekujemy około od 30 do 120 sekund (warto wspomnieć, że wiele ludzi eksperymentuje z czasem, dzięki czemu osiągają różne efekty w smaku zaparzonej kawy — wyprobuj i Ty!)
  7. Gotowe! Kawa z kawiarki została zaparzona i możesz cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Prawda, że nie było to wcale takie trudne?

Parzenie kawy, a raczej pysznej kawy z kawiarki — triki, które poprawią jakość smaku

Pierwszy trik to ten odnośnie ziaren i sitka. Wiele osób nie wie jak odmierzyć idealną ilość ziaren do zmielenia, potrzebnych do zaparzenia kawy w kawiarce. Wystarczy, że ziarna te umieści się wcześniej w sitku kawiarki. Jeżeli odmierzyliśmy ilość ziaren za pomocą sitka, możemy przystąpić do mielenia i mieć pewność, że zmielona przez nas kawa do kawiarki będzie w idealnej ilości potrzebnej do zaparzenia.

Drugi trik dotyczy wody. Warto zapamiętać, aby zawsze stosować gorącą wodę do kawiarki. Jeżeli zastosujemy taką wodę, nasza kawa będzie mieć pozbawiony goryczki smak oraz pełniejszy aromat.

Podsumowanie

Jeżeli już wiesz jak np. działa kawiarka, o czasie parzenia kawy, w jakiej ilości zmieloną kawę stosować do kawiarki, z czego składa się to urządzenie i jakie są jego rodzaje, to może czas, aby zdecydować się na wypróbowanie kawiarki w swoim domu.

Jeżeli spodoba Ci się proces zaparzania kawy w kawiarce i będziesz chciał to kontynuować, koniecznie sprawdź urządzenie, jakim jest kawiarka Bialetti. Jest to Włoska firma specjalizująca się w produkcji najlepszych kawiarek.