Mizeria z ogórków

Mizeria z ogórków

February 18, 2021 0 By Artur Sapa

Mizeria to sałatka na zimno z zielonymi pokrojonymi w plastry ogórkami, śmietaną i przyprawami. Są wersje mizerii z cebulą, z olejem, można do niej dodać koperku, mięty, szczypiorku, cukru, a także zielonej pietruszki.

Mizeria z ogórków

Czas: 10 min. porcje: 4 Koszt: 5 zł.

Składniki:

  • ogórki 650g
  • śmietana 100g
  • sól
  • cukier
  • kwas cytrynowy

Przepis na mizerię:

  1. Ogórki obrać, umyć i pokroić w drobne plastry. Ułożyć w misce lekko osolone.
  2. Do śmietany dodać cukier, kwas cytrynowy, sól, wymieszać. Polać tym mizerię i dobrze wymieszać.
  3. Mizerię można posypać koperkiem, podawać do ziemniaków, mięsa lub ryb.