Kurczak w płatkach

Kurczak w płatkach

December 8, 2014 0 By Artur Sapa

Kurczak smażony w płatkach kukurydzianych z awokado, ale również może być pieczony na szybko. Podany w tej wersji smakuje dobrze z dipem czosnkowym, ale tu jest wersja przepisu z dipem z awokado.

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Składniki: (porcja dla 6 osób)

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • 1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chilli
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 3 duże jajka
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny

Przepis:

1. Każdą pierś z kurczaka pokroić w poprzek na 2-u centymetrowe paki. Na każdy pasek położyć kawałek foli spożywczej i lekko rozbić tłuczkiem. Gdy rozbite posolić solą, popieprzyć i lekko natrzeć papryczką chili.
2. Przyprawione piersi z kurczaka obtoczyć w mące.
3. Na talerzyku rozbić jajka i obtoczyć w nich każdą pierś.
4. Do miseczki wsypać płatki kukurydziane, rozkruszyć. Obtoczone jajkiem piersi bardzo dokładnie obtoczyć rozkruszonymi płatkami.
5. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kurczaka i smażyć przez 7 minut, na średnim ogniu, równomiernie z każdej strony.
6. W miseczce widelcem rozgnieść awokado. Dodać 1/4 łyżeczki soku z cytryny, majonez i ketchup. Wymieszać.
7. Kurczaka po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Podawać z dipem z awokado.