Ryba pieczona
December 19, 2014Szybki i łaty przepis na soczystą rybę pieczoną w folii aluminiowej, jak wiadomo do ryb najbardziej pasuje białe wino i znakomicie się z nim komponuje.
Składniki: (porcja dla 4 osób)
- 4 świeże pstrągi, oprawione i umyte
- 3 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek masła
- 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
- sól morska
- pieprz
- opcjonalnie sok z cytryny
- folia aluminiowa do zapiekania
Przepis:
1. W małej miseczce wymieszać masło z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
2. Każdą z ryb od wewnątrz i na zewnątrz posolić i natrzeć masłem koperkowym.
3. Dla bardziej wyrazistego smaku ryby pieczone można pokropić sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny.
4. Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. W 20 minucie pieczenia otworzyć folię i pozwolić rybą na lekkie przypieczenie.