Ryba pieczona

Ryba pieczona

December 19, 2014 0 By Artur Sapa

Szybki i łaty przepis na soczystą rybę pieczoną w folii aluminiowej, jak wiadomo do ryb najbardziej pasuje białe wino i znakomicie się z nim komponuje.

Ryba pieczona w folii

Składniki: (porcja dla 4 osób)

  • 4 świeże pstrągi, oprawione i umyte
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
  • sól morska
  • pieprz
  • opcjonalnie sok z cytryny
  • folia aluminiowa do zapiekania

Przepis:

1. W małej miseczce wymieszać masło z koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
2. Każdą z ryb od wewnątrz i na zewnątrz posolić i natrzeć masłem koperkowym.
3. Dla bardziej wyrazistego smaku ryby pieczone można pokropić sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny.
4. Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec przez 40 minut. W 20 minucie pieczenia otworzyć folię i pozwolić rybą na lekkie przypieczenie.