Kotlety mielone
April 25, 2021Kotlety mielone robi się przeważnie z mięsa wieprzowego i wołowego, niektórzy lubią czuć w buzi różną paletę smaków i robią kotlety z pieczarkami podsmażonymi, dodają do kotletów ryż, kapustę, warzywa lub żółty ser.
Czas: 28 min. Porcje: 4 Koszt: 17 zł.
Składniki:
- mięso wieprzowina- wołowina 0,8 kg.
- cebula 100g (1 duża)
- czosnek 2 ząbki
- jajka 3
- czerstwa bułka
- mleko lub woda
- bułka tarta na obtaczanie kotletów
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przepis na kotlety mielone:
1. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, gdy bułka będzie miękka zmielić ją w maszynce.
2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do osiągnięcia lekko zrumienionego koloru, odstawić do wystygnięcia.
3. Można kupić w sklepie zmielone mięso na kolety lub zmielić samemu w domu. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, namoczoną bułkę, wyciśnięty czosnek, jajka, mieszając składniki dodać przyprawy sól, pieprz. Przy wyrabianiu mięsa rękami dolać kilka łyżek zimnej wody, łączyć składniki aż masa wchłonie wodę i przyjmie jednolitą formą.
4. Kotlety mielone formować zwilżonymi dłońmi w niewielkie rozpłaszczone kulki, panierować z obydwu stron w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
5. Smażyć po kilka sztuk na średnim ogniu, z obydwu stron na rumianą barwę.
6. Chrupiące kotlety najlepiej nadają się do jedzenia z ziemniakami, kaszą, buraczkami, sałatką.