Kotlety mielone

Kotlety mielone

April 25, 2021 0 By Artur Sapa

Kotlety mielone robi się przeważnie z mięsa wieprzowego i wołowego, niektórzy lubią czuć w buzi różną paletę smaków i robią kotlety z pieczarkami podsmażonymi, dodają do kotletów ryż, kapustę, warzywa lub żółty ser.

Czas: 28 min. Porcje: 4 Koszt: 17 zł.

Składniki:

  • mięso wieprzowina- wołowina 0,8 kg.
  • cebula 100g (1 duża)
  • czosnek 2 ząbki
  • jajka 3
  • czerstwa bułka
  • mleko lub woda
  • bułka tarta na obtaczanie kotletów
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przepis na kotlety mielone:

1. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, gdy bułka będzie miękka zmielić ją w maszynce.
2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do osiągnięcia lekko zrumienionego koloru, odstawić do wystygnięcia.
3. Można kupić w sklepie zmielone mięso na kolety lub zmielić samemu w domu. Do mięsa dodać podsmażoną cebulę, namoczoną bułkę, wyciśnięty czosnek, jajka, mieszając składniki dodać przyprawy sól, pieprz. Przy wyrabianiu mięsa rękami dolać kilka łyżek zimnej wody, łączyć składniki aż masa wchłonie wodę i przyjmie jednolitą formą.
4. Kotlety mielone formować zwilżonymi dłońmi w niewielkie rozpłaszczone kulki, panierować z obydwu stron w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
5. Smażyć po kilka sztuk na średnim ogniu, z obydwu stron na rumianą barwę.
6. Chrupiące kotlety najlepiej nadają się do jedzenia z ziemniakami, kaszą, buraczkami, sałatką.