Pierogi leniwe
April 18, 2021Głównym składnikiem pierogów leniwych jest twaróg, w dużej mierze smak zależy od wykorzystanego sera.
Czas: 60 min. Porcje: 4 Koszt: 12 zł.
Składniki:
- ziemniaki 250g
- ser biały 600g (półtłusty)
- jaja 1szt.
- mąka pszenna 150g
- mąka ziemniaczana 20g
- masło do polania 40g
- bułka tarta 20g
- sól
Przepis:
1. Na pierogi leniwe najważniejsze są ziemniaki, należy wybrać jak najlepsze. Następnie obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub praskę wraz z białym serem.
2. Do połączonych ziemniaków z serem dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, jajka. Do sprawdzenia 150g lub 300g mąki ile to szklanek trzeba zwrócić uwagę jaki to rodzaj mąki, żeby nie pomylić ilości dodanych składników.
3. Ciasto zarabiać rękami na stolnicy, formować wałkiem średnicy 3 cm., kroić ukośne kluski.
4. Do zagotowanej wody partiami wkładać leniwe pierogi, kiedy wypłyną na powierzchnię to po minucie wybierać łyżką cedzakową.
5. Pierogi leniwe podawać natychmiast po ugotowaniu polane masłem i zrumienioną bułka tartą.