Kopytka przepis
February 12, 2019Różnica między kopytkami ziemniaczanymi, a pierogami leniwymi jest niewielka, do pierogów dodaje się dużą ilość białego sera, a do przepisu na kopytka oczywiście można dodać twaróg, ale w mniejszych ilościach.
Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.
Składniki:
- ziemniaki 0,8 kg
- jajko (1 szt.)
- mąka pszenna 210g
- mąka ziemniaczana 25g
- sól
Przepis, jak zrobić kopytka?
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki umieścić na stolnicy, dodać wybite jajko i przesianą mąkę. Ciasto należy wyrabiać rękami. Mąka potrzebna na przygotowanie ciasta, powinna być prawidłowo odmierzona, dlatego sprawdzi 210g mąki ile to szklanek i ciesz się wyśmienitymi kopytkami na talerzu.
3. Jak ciasto na kopytka będzie miało konsystencje jednolitą to formować wałkiem średnice 3 cm, nożem lekko spłaszczyć i krajać kawałki na ukos.
4. Gotować kopytka ziemniaczane we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie i wykładać na talerz. Podawać na gorąco, polane sosem lub słoniną.