Kopytka przepis

Kopytka przepis

February 12, 2019 0 By Artur Sapa

Różnica między kopytkami ziemniaczanymi, a pierogami leniwymi jest niewielka, do pierogów dodaje się dużą ilość białego sera, a do przepisu na kopytka oczywiście można dodać twaróg, ale w mniejszych ilościach.

kopytka ziemniaczane

Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • ziemniaki 0,8 kg
  • jajko (1 szt.)
  • mąka pszenna 210g
  • mąka ziemniaczana 25g
  • sól

Przepis, jak zrobić kopytka?

1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki umieścić na stolnicy, dodać wybite jajko i przesianą mąkę. Ciasto należy wyrabiać rękami. Mąka potrzebna na przygotowanie ciasta, powinna być prawidłowo odmierzona, dlatego sprawdzi 210g mąki ile to szklanek i ciesz się wyśmienitymi kopytkami na talerzu.
3. Jak ciasto na kopytka będzie miało konsystencje jednolitą to formować wałkiem średnice 3 cm, nożem lekko spłaszczyć i krajać kawałki na ukos.
4. Gotować kopytka ziemniaczane we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie i wykładać na talerz. Podawać na gorąco, polane sosem lub słoniną.