Pierogi leniwe

Głównym składnikiem pierogów leniwych jest twaróg, w dużej mierze smak zależy od wykorzystanego sera.

Pierogi leniwe z serem Czas: 60 min. Porcje: 4 Koszt: 12 zł.

Składniki:

  • ziemniaki 250g
  • ser biały 600g (półtłusty)
  • jaja 1szt.
  • mąka pszenna 150g
  • mąka ziemniaczana 20g
  • masło do polania 40g
  • bułka tarta 20g
  • sól

Przepis:

1. Na pierogi leniwe najważniejsze są ziemniaki, należy wybrać jak najlepsze. Następnie obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub praskę wraz z białym serem.
2. Do połączonych ziemniaków z serem dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, jajka.
3. Ciasto zarabiać rękami na stolnicy, formować wałkiem średnicy 3 cm., kroić ukośne kluski.
4. Do zagotowanej wody partiami wkładać leniwe pierogi, kiedy wypłyną na powierzchnię to po minucie wybierać łyżką cedzakową.
5. Pierogi leniwe podawać natychmiast po ugotowaniu polane masłem i zrumienioną bułka tartą.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.