Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

February 7, 2019 1 By Artur Sapa

Jeden z najlepszych sosów, bardzo smaczny z makaronem, do czego jeszcze można go jeść? Sos beszamelowy służy do zapiekania mięs, ryb i warzyw (beszamel dobry do polania lasagne). Czasami jeszcze dodaję czosnek, ale w tym przepisie go nie ma.

Sos beszamelowy do lasagne

Czas: 10 min. Porcje: 8 Koszt: 4 zł.

Składniki:

  • mąka pszenna 45 g
  • masło 40 g
  • mleko 250 ml
  • żółtko (2szt.) 40 g
  • sól
  • cukier do smaku

Przepis na sos beszamelowy:

  1. Sporządzić zasmażkę, rozgrzewając masło w rondlu na małym ogniu, mieszać, żeby masło się nie zrumieniło. Dodać przesianą mąkę i mieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę.
  2. Mieszając rozprowadzić sos mlekiem, dodać żółtko i zagotować. Jak sos beszamelowy zgęstnieje i nabierze konsystencji śmietany to doprawić do smaku przyprawami.
  3. Potrawę po zalaniu sosem można posypać tartym serem i polać stopionym masłem.