Sos beszamelowy
February 7, 2019Jeden z najlepszych sosów, bardzo smaczny z makaronem, do czego jeszcze można go jeść? Sos beszamelowy służy do zapiekania mięs, ryb i warzyw (beszamel dobry do polania lasagne). Czasami jeszcze dodaję czosnek, ale w tym przepisie go nie ma.
Czas: 10 min. Porcje: 8 Koszt: 4 zł.
Składniki:
- mąka pszenna 45 g
- masło 40 g
- mleko 250 ml
- żółtko (2szt.) 40 g
- sól
- cukier do smaku
Przepis na sos beszamelowy:
- Sporządzić zasmażkę, rozgrzewając masło w rondlu na małym ogniu, mieszać, żeby masło się nie zrumieniło. Dodać przesianą mąkę i mieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę.
- Mieszając rozprowadzić sos mlekiem, dodać żółtko i zagotować. Jak sos beszamelowy zgęstnieje i nabierze konsystencji śmietany to doprawić do smaku przyprawami.
- Potrawę po zalaniu sosem można posypać tartym serem i polać stopionym masłem.
ja zawsze dodaje go do lazanii 😉