
Jak dbać o zdrowie poprzez stosowanie zbilansowanej diety?
June 6, 2022Coraz większa część społeczeństwa zaczyna dostrzegać, że ogromne znaczenie dla naszego zdrowia ma dieta, którą stosujemy na co dzień. Nie każdy jednak wie, jak sprawić, aby nasza dieta była zbilansowana oraz pozytywnie wpływała na wszelkie aspekty związane ze zdrowiem organizmu.
Zbilansowana dieta – co oznacza to sformułowanie?
Dieta zbilansowana ma przede wszystkim dostarczać organizmowi energii oraz wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiedniej ilości, tak aby odpowiadały indywidualnym potrzebom danego człowieka. Posiłki, które spożywamy w ciągu dnia, powinny odpowiadać naszemu zapotrzebowaniu energetycznemu. Warto zaznaczyć, że zapotrzebowanie energetyczne jest różne dla każdego człowieka – zależy głównie od wieku, płci, a także aktywności fizycznej oraz ewentualnych schorzeń.
Za część zbilansowanej diety możemy uznać aktywność treningową – na stronie Fit2Fit znajdziemy mnóstwo informacji na temat ćwiczeń fizycznych, które poprawiają sprawność naszego ciała. Podsumowując, zbilansowana dieta dla każdego będzie oznaczała coś innego, jednakże jej kluczowym zadaniem jest zaspokojenie potrzeb organizmu.
Co składa się na zbilansowaną dietę?
Posiłki, które spożywamy na co dzień, zawierają różne makroskładniki, a mianowicie:
- Białko,
- Węglowodany,
- Tłuszcze.
Obecnie wiele diet zakłada, że powinniśmy wykluczać pewne makroskładniki z naszego jadłospisu, jednakże zbilansowana dieta polega na uwzględnieniu w posiłkach zarówno białka, jak i węglowodanów oraz tłuszczów. Zaznaczenia wymaga fakt, że makroskładniki powinny być spożywane w odpowiednich proporcjach, ponieważ mają one różne właściwości.
Białko stanowi podstawowy budulec ludzkiego ciała. 1 g białka dostarcza organizmowi 4 kalorie. Produkty zawierające duże ilości białka, takie jak: jaja, drób, nabiał, a także ryby, są dla nas bardzo sycące, więc dzięki ich spożywaniu minimalizujemy ryzyko podjadania między posiłkami. Białko jest bardzo ważne szczególnie dla osób aktywnych, ponieważ ten makroskładnik odpowiada za prawidłowy wzrost mięśni. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi około 1 g na każdy 1 kg masy ciała, choć w przypadku sportowców jest to już około 1,2-2 g. Niedobór białka wiąże się z ogólnie obniżonym samopoczuciem, a także utratą masy mięśniowej.
Węglowodany są dla nas głównym źródłem energii. Węglowodany można podzielić na:
- Proste – są szybko przyswajalne i dają natychmiastowy zastrzyk energii, np. słodycze, mleko,
- Złożone – wolniej dostarczają energii i jednocześnie są zdecydowanie zdrowsze, np. pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy.
1 g węglowodanów dostarcza organizmowi 4 kalorie – tak jak w przypadku białka. Podaż węglowodanów w zbilansowanej diecie powinna wynosić około 45-60%. Na niedobór węglowodanów wskazuje brak energii do wykonywania nawet prostych, codziennych czynności.
Tłuszcze, podobnie jak węglowodany, stanowią dla nas źródło energii. Niedobór tego makroskładnika w diecie zazwyczaj objawia się ciągłym odczuwaniem głodu. Tłuszcze powinny stanowić około 30% wartości energetycznej diety. Tłuszcze podzielić możemy na:
- Zdrowe – nienasycone kwasy tłuszczowe, które dostarczają nam rośliny, a także ryby,
- Niezdrowe – nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, które znajdziemy w maśle, smalcu, czy też w czerwonym mięsie.
Czy w zbilansowanej diecie chodzi tylko o makroskładniki?
Jeśli chcemy zadbać o nasze zdrowie, wówczas musimy dostarczać naszemu organizmowi także witaminy oraz składniki mineralne, a także błonnik. Ogromne ilości witamin dostarczają nam warzywa i owoce, dlatego też powinny być one obecne w codziennym jadłospisie. Błonnik odpowiada przede wszystkim za prawidłową pracę jelit, a tym samym za procesy trawienne. Źródłem błonnika są np. suszone owoce, orzechy, a także płatki owsiane.
Warto również zaznaczyć, że nawet najzdrowsza dieta może doprowadzić do otyłości. Spożywanie zdrowych produktów jest jak najbardziej wskazane, jednak musimy zwracać uwagę na nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Jeśli będziemy dostarczać naszemu organizmowi zbyt dużą ilość kalorii, wtedy nieważne, co zjemy, nasza waga zacznie wzrastać.
Wyznaczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego nie jest trudne. W Internecie znajdziemy mnóstwo dostępnych kalkulatorów, które ułatwiają nam określenie liczby kalorii, którą powinniśmy spożywać, aby utrzymać wagę, zmniejszyć ją lub zwiększyć.
Z dietą kojarzą nam się przede wszystkim posiłki, które spożywamy w ciągu dnia. Jako swoistą część diety powinniśmy traktować także aktywność fizyczną, która jest niezbędna dla zdrowia ludzkiego organizmu. Każdy ruch jest dla nas dobry – z wiekiem masa mięśniowa zaczyna się zmniejszać, co wiąże się z ogólnym osłabieniem sprawności oraz mobilności ciała.
Zbilansowana dieta jest najzdrowsza dla ludzkiego organizmu. Nie musimy stosować restrykcyjnych jadłospisów, które wykluczają jakiekolwiek makroskładniki. Na stronie internetowej https://ezdrowie.gov.pl/można zapoznać się z licznymi danymi, które wskazują, że dieta ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wystarczy odrobina wiedzy na temat produktów spożywczych, aby doskonale poradzić sobie z ustalaniem własnej diety.