Ekspresy do kawy gastronomiczne – możliwości

Ekspresy do kawy gastronomiczne – możliwości

May 27, 2022 1 By Artur Sapa

Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Zazwyczaj pijana o poranku lub też wczesnym popołudniem stanowi idealne dopełnienia dynamicznego dnia, w trakcie którego musimy bardzo wiele pracować. W domach najczęściej towarzyszy nam ekspres do kawy. Nie inaczej jest w kawiarniach. W ich przypadku mamy do czynienia jednak z urządzeniami znacznie bardziej skomplikowanymi, przed którymi stawia się o wiele wyższe wymagania. To niezwykłe drogi sprzęt, który potrafi czynić prawdziwe cuda.

                Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Zazwyczaj pijana o poranku lub też wczesnym popołudniem stanowi idealne dopełnienia dynamicznego dnia, w trakcie którego musimy bardzo wiele pracować. W domach najczęściej towarzyszy nam ekspres do kawy. Nie inaczej jest w kawiarniach. W ich przypadku mamy do czynienia jednak z urządzeniami znacznie bardziej skomplikowanymi, przed którymi stawia się o wiele wyższe wymagania. To niezwykłe drogi sprzęt, który potrafi czynić prawdziwe cuda.

Jak robi się kawę w kawiarniach?

                Oczywiście istnieją kawiarnie, w których nadal parzy się kawę metodami tradycyjnymi. Bardzo często jest to wykorzystywanie drippera, tygielka czy też kawiarek. Tego typu kawiarni oczywiście nie tylko istnieją, ale mają się również dobrze. Jednak w przypadku dużej gastronomii nie zawsze jest możliwość wykonywania kawy takimi sposobami, ponieważ nakład pracy konieczny do ich zrobienia byłoby zbyt duży. Jedynym sposobem na serwowanie dużej ilości kaw w krótkim czasie jest wykorzystywanie przemysłowych ekspresów do kawy.

Duże możliwości ekspresów gastronomicznych

                Gastronomiczne ekspresy do kawy to urządzenia niezwykle duże, często świetnie skonfigurowane oraz skalibrowane. Dzięki temu każda przygotowana przez nie filiżanka kawy jest idealnie przygotowane, a także stan ustandaryzowana. Ten masywny i solidnie wykonany sprzęt wymaga również jednak krótkiego przeszkolenia pracownika, który go będzie obsługiwał. Często jest to nieco bardziej wymagające, aniżeli wykonywanie kawy w ekspresie domowym. Może on niestety również się psuć czy też zużywać.

Serwisowanie ekspresów do kawy w gastronomii

                Właśnie dlatego w branży gastronomicznej i tak ważne jest regularne serwisowanie i przeglądy naszych ekspresów. Dzięki temu unikniemy sporych wydatków na ich naprawę czy też wymiany. Dzięki regularnemu przeglądowi ekspresy takie będą nadal przygotowywać na nas niemalże idealną filiżankę kawy, a nasi klienci pozostaną zadowoleni. Niemniej istotne jest regularne czyszczenie takiego ekspresu.