Przepis na zupę ogórkową
January 17, 2015Zupa ogórkowa posypana dużą ilością koperku to smak, który większości z nas kojarzy się z wizytami u babci czy obiadami w szkolnej stołówce. Z łatwością możemy go odtworzyć w naszej kuchni w kilka chwil, jako że jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu, z którym poradzą sobie nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w kuchni.
Ogórki na zupę ogórkową
Dobrym pomysłem jest przygotowanie zapasu ogórków na zupę. Ich przyrządzenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny i znacznie przyspieszy późniejsze gotowanie ogórkowej.
Niezbędne składniki to:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 główki czosnku
- 5 łyżeczek soli, najlepiej morskiej
- Koper
- Kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- Kilka listków laurowych
Ogórki ścieramy na tarce, czosnek kroimy w paseczki. Dodajemy przyprawy, koper i sól. Gdy okaże się, że wsypaliśmy jej za dużo, do wody możemy dodać surowego ziemniaka i gotować aż zmięknie – wchłonie on nadmiar przyprawy. Jeśli to nie pomoże – zagotowane ogórki przecedzam przez sito i dopiero przepłukane wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy.
Mieszamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Nakładamy ogórki do wyparzonych słoików, zostawiając około 2 centymetry od zakrętki. Wolna przestrzeń jest potrzebna po to, by nie wykipiały, lecz „pracowały”. Zakręcamy i odstawiamy. Ogórki są gotowe, gdy zmienią kolor.
Zbiór przepisów na ogórkową znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-tradycyjne/ogorkowa
Zupa ogórkowa krok po kroku
Do zrobienia ogórkowej potrzebne nam będą:
- 1-2 słoiki ogórków
- 1,7 litra wody
- Pęczek włoszczyzny
- 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
Kroimy warzywa, wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki ze słoika, mieszamy, gotujemy przez kilka minut tak, by smaki się połączyły i dodajemy śmietanę lub jogurt.
Gotową ogórkową serwujemy z ugotowanymi ziemniakami lub drobnym makaronem, na przykład łazankami.
Ogórkowy chłodnik
W sezonie letnim, doskonałą alternatywą dla klasycznej ogórkowej będzie orzeźwiający chłodnik.
Składniki to:
- 1 kilogram ogórków szklarniowych
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka dymka
- 1 litr zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 3 plasterki boczku
- Sól i pieprz
- Koperek do przybrania
Ogórki obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odlewamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Boczek kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia.
W blenderze umieszczamy 2 obrane ogórki, cebulę i czosnek. Dopełniamy zsiadłym mlekiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy przez kilka sekund aż chłodnik stanie się jedwabisty. Dodajemy pokrojony drobno koperek, mieszamy i wkładamy do lodówki
1 ogórka kroimy w drobną kostkę. Wkładamy go do talerza razem z ziemniakami, dopełniamy chłodnikiem i ozdabiamy koperkiem oraz boczkiem (w wersji wegańskiej do tego celu wykorzystać można wędzone tofu, seitan lub tempeh).