Przepis na zupę ogórkową

Przepis na zupę ogórkową

January 17, 2015 Off By Artur Sapa

Zupa ogórkowa posypana dużą ilością koperku to smak, który większości z nas kojarzy się z wizytami u babci czy obiadami w szkolnej stołówce. Z łatwością możemy go odtworzyć w naszej kuchni w kilka chwil, jako że jest to danie bardzo szybkie w przygotowaniu, z którym poradzą sobie nawet osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w kuchni.

Ogórki na zupę ogórkową

Dobrym pomysłem jest przygotowanie zapasu ogórków na zupę. Ich przyrządzenie nie zajmie nam więcej niż pół godziny i znacznie przyspieszy późniejsze gotowanie ogórkowej.

Niezbędne składniki to:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • 5 łyżeczek soli, najlepiej morskiej
  • Koper
  • Kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • Kilka listków laurowych

Ogórki ścieramy na tarce, czosnek kroimy w paseczki. Dodajemy przyprawy, koper i sól. Gdy okaże się, że wsypaliśmy jej za dużo, do wody możemy dodać surowego ziemniaka i gotować aż zmięknie – wchłonie on nadmiar przyprawy. Jeśli to nie pomoże – zagotowane ogórki przecedzam przez sito i dopiero przepłukane wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy.

Mieszamy całość, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.

Nakładamy ogórki do wyparzonych słoików, zostawiając około 2 centymetry od zakrętki. Wolna przestrzeń jest potrzebna po to, by nie wykipiały, lecz „pracowały”. Zakręcamy i odstawiamy. Ogórki są gotowe, gdy zmienią kolor.

Zbiór przepisów na ogórkową znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zupy/zupy-tradycyjne/ogorkowa

Zupa ogórkowa krok po kroku

Do zrobienia ogórkowej potrzebne nam będą:

  • 1-2 słoiki ogórków
  • 1,7 litra wody
  • Pęczek włoszczyzny
  • 4 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Kroimy warzywa, wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki ze słoika, mieszamy, gotujemy przez kilka minut tak, by smaki się połączyły i dodajemy śmietanę lub jogurt.

Gotową ogórkową serwujemy z ugotowanymi ziemniakami lub drobnym makaronem, na przykład łazankami.

Ogórkowy chłodnik

W sezonie letnim, doskonałą alternatywą dla klasycznej ogórkowej będzie orzeźwiający chłodnik.

Składniki to:

  • 1 kilogram ogórków szklarniowych
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 1 litr zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 plasterki boczku
  • Sól i pieprz
  • Koperek do przybrania

Ogórki obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odlewamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej. Boczek kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia.

W blenderze umieszczamy 2 obrane ogórki, cebulę i czosnek. Dopełniamy zsiadłym mlekiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy przez kilka sekund aż chłodnik stanie się jedwabisty. Dodajemy pokrojony drobno koperek, mieszamy i wkładamy do lodówki

1 ogórka kroimy w drobną kostkę. Wkładamy go do talerza razem z ziemniakami, dopełniamy chłodnikiem i ozdabiamy koperkiem oraz boczkiem (w wersji wegańskiej do tego celu wykorzystać można wędzone tofu, seitan lub tempeh).