Paszteciki z pieczarkami
January 3, 2015Świetny przepis na świąteczne przekąski na ciepło, paszteciki z pieczarkami, ale równie dobrze smakują z farszem mięsnym lub ze szpinakiem.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko plus 1 żółtko
- 1 mały kubeczek jogurtu
- 15 dkg margaryny (np. palma)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 kg pieczarek
- 1 średnia biała cebula
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki startego żółtego sera (dowolny)
- dodatkowo 1 jajko do posmarowania pasztecików
Przepis:
1. Pieczarki oraz cebulę pokroić i udusić na maśle. Średni ogień około 5 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać do niej jajko, żółtko, drożdże rozpuszczone w jogurcie, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę pokrojoną w kostkę. Zarobić ciasto.
3. Zarobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, na grubość około 1/2 centymetra. Kroić małe kwadraciki o około 6 centymetrowych bokach. Na każdy kwadracik nałożyć dużą łyżkę farszu pieczarkowego.
5. Złapać za przeciw równoległe końce i skleić. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać żółtym serem (odrobiną). Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
6. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec paszteciki na złoty kolor (średnio 25 minut).