Prawdziwe włoskie pasty – proste, ale wykwintne
January 25, 2019Kuchnia włoska jest prawdziwym fenomenem docenianym na całym świecie. W Polsce klasyczne dania z tego kraju również cieszą się ogromną popularnością. Jakie potrawy kuchni włoskiej najbardziej lubią Polacy i dlaczego? Jaki jest sekret dań z makaronem tego kraju i o czym koniecznie trzeba pamiętać podczas gotowania włoskich klasyków we własnym domu? Sprawdź nasze podpowiedzi i rozsmakuj się w prawdziwych włoskich pastach!
Najważniejsze są odpowiednie składniki wysokiej jakości
Popularność dań z kuchni włoskiej jest w Polsce naprawdę ogromna. Najbardziej doceniana jest oczywiście pizza w różnych wariantach oraz makarony. Włoskie pasty dostępne są w naprawdę wielu wariantach. Chodzi tu zarówno o rodzaj makaronu, czyli przede wszystkim jego grubość oraz kształt, jak i rodzaje sosów. W zależności od włoskiego regionu popularny jest inny rodzaj sosu do makaronu. W niektórych zakątkach słonecznej Italii królują sosy na bazie białego wina i owoców morza, w innym najpopularniejsze są pomidorowe sosy z dodatkiem mięsa, a w jeszcze innej części Włoch najczęściej spotyka sosy, w których główną rolę odgrywają warzywa oraz oliwa. Dzięki dużej różnorodności w kuchni włoskiej każdy znajdzie coś dla siebie.
Sekretem włoskiej kuchni jest prostota i… Wysoka jakość składników. Stosowanie oryginalnych, włoskich produktów to tak naprawdę klucz do sukcesu i uzyskania prawdziwego smaku znanego z włoskich miast i miasteczek. Dlatego też chcąc przyrządzić naprawdę dobre danie włoskie, nie warto sięgać po tańsze zamienniki. Brak oryginalnych produktów przełoży się na smak i jakość przygotowanego dania. Odpowiedni rodzaj dojrzewającej szynki, gatunek makaronu oraz typ mąki wykorzystany do jego przygotowania – to wszystko, choć może wydawać się pozornie mało istotne, ma ogromne znaczenie.
Odwiedź sprawdzoną włoską restaurację
Kuchnia włoska pozornie wydaje się bardzo prosta. Włoskie pasty i inne dania z tego kraju nie mają zbyt wielu składników. Dlatego też wydawać może się, że ich przygotowanie jest bardzo łatwe. W rzeczywistości jednak wcale tak nie jest. Dobre dania włoskie wymagają samodzielnego wykonania wielu elementów, na przykład makaronu zgodnie z oryginalną recepturą. Bardzo istotne jest także, aby korzystać z tylko i wyłącznie najwyższej jakości składników, które zapewnią prawdziwą głębię smaku. Dlatego, aby zjeść naprawdę smaczne jedzenie we włoskim stylu, warto zdecydować się włoską restaurację z dowozem, która zaoferuje Ci najwyższą jakość przygotowywanych dań.
Dobra włoska restauracja to taka, która wykorzystuje tylko najwyższej jakości składniki. Warto zwracać na to uwagę podczas wyboru restauracji z włoskimi makaronami i pizzą, aby mieć pewność, że będzie to uczta, dzięki której przeniesiesz do słonecznej Italii. Renomowane restauracje oferujące włoskie jedzenie na dowóz lub na wynos, a także z możliwością zjedzenia w lokalu zatrudniają też bardzo dobrze wykwalifikowanych szefów kuchni, którzy doskonale znają się na kuchni włoskiej. Dzięki temu dania ich autorstwa na pewno będą bardzo dopracowane i niesamowicie smaczne.