Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

August 7, 2021 Off By Artur Sapa

Znany przepis na placki ziemniaczane od lat, wyśmienite i szybkie danie. Placki powinny mieć złoto-brązowy kolor, być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Placki ziemniaczane na obiad

Czas: 40 min. Porcje: 4 Koszt: 8 zł.

Składniki:

  • ziemniaki 1,6 kg
  • jajka 2 szt.
  • cebula 100g
  • mąka pszenna 40g
  • olej
  • sól

Jak zrobić placki ziemniaczane:

  1. Najlepiej wybrać duże ziemniaki na placki, obrać i opłukać, nie ugotowane zetrzeć na tartce, razem z obraną, umytą cebulą.
  2. Dodać do masy mąkę, sól, jajka- dokładnie wymieszać. Sprawdzenie ilości składników potrzebnych do przygotowania placków ziemniaczanych można odmierzyć za pomocą szklanki, wystarczy zobaczyć 40 gram mąki — ile to łyżek?
  3. Olej rozgrzać na patelni, wykładać placki ziemniaczane wielkości 250g, smażyć z obydwu stron.