Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

July 21, 2021 0 By Artur Sapa

Pierogi ruskie podawać ze śmietaną, podsmażoną cebulą, skwarkami, boczkiem, z kefirem, jogurtem lub polać ulubionym sosem. Przepis zawiera ciasto na pierogi oraz na farsz z serem i ziemniakami.

Pierogi ruskie z serem

Czas: 20 min. 8 sztuk Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • mąka pszenna 280g (2 szklanki)
  • gorąca woda 200 ml
  • masło 40g
  • sól szczypta
Farsz na pierogi:
  • ziemniaki 400g
  • twaróg 300g (ser biały półtłusty)
  • cebula 80g (1 mała)
  • masło lub słonina – 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Ciast i farsz na pierogi ruskie:

1. Farsz na pierogi: Ziemniaki obrać, umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować pod lekkim przykryciem do miękkości ziemniaków (ok. 25 min.). Odcedzić, jeszcze ciepłe ziemniaki rozgnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę na gładką konsystencję. W trakcie gotowania ziemniaków zacząć robić ciasto do lepienia pierogów.
2. Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na rozgrzanym maśle, zeszklić na patelni, połączyć z ziemniakami.
3. Biały ser rozkruszyć widelcem, przełożyć do ugotowanych ziemniaków, doprawić solą, pieprzem. Farsz wymieszać na jednolitą masę, ew. jeszcze można dodać gałki muszkatołowej.
4. Ciasto na pierogi: Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać szczyptę soli. W gorącej wodzie roztopić masło, stopniowo dolewać do mąki wyrabiając ciasto widelcem. Po połączeniu składników przełożyć je na stolnicę podsypane mąką i zabrać się za wyrabianie ciasta rękami. Wyrabiać do 7 minut, jak ciasto będzie się przyklejać do rąk to podsypywać mąką, ciągle zarabiać na elastyczną masę.
5. Ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
6. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, wygniatać przez minutę i podzielić na 3 części. Każdą część kolejno rozwałkować na cienkie 3 mm placki.
7. W cieście wycinać szklanką krążki, wykładać na nich po łyżce nadzienia, zakładać w pół i zlepiać dokładnie brzegi. Pierogi ruskie wkładać partiami do osolonej wrzącej wody. Gotować na średnim ogniu, po wypłynięciu pierogów na powierzchnie, podgotować jeszcze przez minutę i wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.[/box]