Piece w małych, średnich i największych pizzeriach

Piece w małych, średnich i największych pizzeriach

April 11, 2015 Off By Artur Sapa

Pizzerie to nie tylko ogromne, sieciowe lokale, obsługujące codziennie znaczną liczbę klientów. To również średnie, położone w mniejszych miejscowościach restauracje, nastawione głównie na klientelę z okolicy, albo nawet urokliwe, kameralne knajpki, oferujące klientom zaledwie kilka stolików. Na całe szczęście, piece do pizzy dostępne na rynku dostosowane są do potrzeb różnej wielkości lokali, toteż większość restauratorów znajdzie wśród nich coś dla siebie.

Małe piece dla najmniejszych lokali

Dla bardzo małych lokali optymalnym wyjściem są piece do pizzy o niewielkich rozmiarach, które pozwalają na wypiekanie odpowiedniej ilości pizzy, a przy tym nie generują dużych kosztów eksploatacji. W najmniejszych pizzeriach świetnym rozwiązaniem może być piec elektryczny do pizzy o jednej lub dwóch komorach i szerokości pozwalającej na wypiek pizz o średnicy nie przekraczającej czterdzieści centymetrów. Takie właśnie piece oferuje polska firma Stalgast. Popularne są modele z serii X-line, E-line i F-line.

Piece dla pizzerii średnich

Piece, które znajdą zastosowanie w pizzeriach o średnich obrotach, powinny mieć możliwość wypieku przynajmniej dwóch pizz w tym samym czasie. Warty rozważenia jest również zakup pieców nieco szerszych, dzięki, którym będą mogły za sprawą zatrudnionego pizzera powstać pizze o większej średnicy, preferowane przez wielu klientów. Należy jednak pamiętać, że liczbę klientów przez cały tydzień zwłaszcza na początku działalności trudno będzie przewidzieć, a duży piec na kilka pizz zawsze zużywa tyle samo prądu. Dlatego dobrym pomysłem może okazać się zakup dwóch pieców dwukomorowych. W razie mniejszego ruchu w użyciu może być tylko jeden. Ciekawą ofertę pieców tego rodzaju ma niemiecka firma BARTSCHER.

Piece dla wielkich pizzerii

Kiedy obroty w pizzerii rosną skokowo, a ilość sprzedawanych pizz przekracza możliwości zwykłych pieców, warto pomyśleć o niekonwencjonalnych rozwiązaniach. Znacząco ułatwić pracę może przelotowy piec do pizzy. Tego typu piece wyposażone są w taśmociąg, a wypiekanie w nich pizz skraca obsługę jednego klienta nawet o połowę czasu. Korzystanie z tego typu pieców wymaga jednak doświadczonych pracowników, dla których duże tempo pracy nie będzie problemem. Warty polecenia model tego rodzaju pieca również wyszedł z fabryki BARTSCHER. Model 3550TB10, bo o nim tu mowa, ma szansę znacznie przyspieszyć pracę w lokalu.