
Chłodnik – smaczna zupa na letnie dni
April 5, 2015
Wielkimi krokami zbliża się lato, a wraz z nim wysokie temperatury, które zniechęcają do gorących i ciężkostrawnych dań. W miesiącach letnich poszukuje się czegoś zgoła odmiennego – lekkiego, orzeźwiającego i chłodzącego. Rozwiązaniem jest zupa na zimno, czyli potrawa smaczna, zdrowa, chłodząca i pięknie wyglądająca na talerzu. Hiszpanie mają swoje gazpacho, Bułgarzy – tarator, Hindusi – rajtę, a my – znany i smakowany od wieków chłodnik.
Dlaczego warto jeść chłodnik?
Chłodnik to taka zupa, bez której trudno wyobrazić sobie letnie miesiące. Koneserzy smaku powiedzą, że jest pyszna, a amatorzy ładnego wyglądu podkreślą jej doskonałe walory estetyczne. Ale to oczywiście niejedyne zalety tej niezwykłej zupy. Chłodnik przede wszystkim świetnie orzeźwia, dodaje energii, nie obciąża żołądka, gasi pragnienie i uzupełnia niedobory płynów w organizmie. Jest niskokaloryczny, smaczny i prosty w przygotowaniu. A dodatkowo wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne – chłodnik zawiera mnóstwo błonnika, witamin, minerałów, które posiadają dobroczynny wpływ na ludzki organizm.
Jak przygotować chłodnik?
Nie ma jednego przepisu na chłodnik. Ta niezwykle popularna zupa ma tak dużo wersji, iż nie sposób wskazać tej jedynej, która mogłaby zyskać miano najlepszej. Dużą popularnością cieszy się chłodnik litewski, którego podstawowym składnikiem jest botwinka. Jednak tak naprawdę każdy może wykreować swój własny przepis – na miarę gustów i upodobań. Podstawowym składnikiem każdego chłodnika jest baza, która może być trojakiego rodzaju:
– mleczna (na bazie mleka zsiadłego, jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki bądź serwatki),
– bulionowa (na bazie wywaru mięsnego lub warzywnego),
– kwasowa lub zasadowa (na przykład na kwasie buraczanym lub zakwasie chlebowym).
Dodatki uzupełniające bazę chłodnika decydują o jego smaku i charakterze. Polacy gustują zwłaszcza w chłodnikach warzywnych (z botwinką, ogórkami, szpinakiem, cukinią), które mogą być uzupełniane jajkiem, serem feta, łososiem czy delikatnym mięsem. Równie popularne (głównie wśród najmłodszych) są chłodniki owocowe, przyrządzane z jagód, truskawek, rabarbaru, malin czy brzoskwiń.