Krupnik na żeberkach
June 2, 2020Zupa Krupnik z kaszy jęczmiennej, można sporządzić z żeberek, łopatki, schabu lub golonki, wyśmienity przepis.
Czas: 1,5 godz. Porcje: 4 Koszt: 17 zł.
Składniki:
- mięso z kością 30 dag (żeberka, łopatka, schab lub golonka)
- ziemniaki 40 dag
- kasza jęczmienna 100g
- suszone grzyby 10g
- woda 2,5 litra
- liść laurowy 2
- ziele angielskie
- sól
- zielona pietruszka lub koperek
- marchewka 2
- cebula
- pietruszka
- seler
Przepis na zupę:
1. Jesteś ciekawy jak zrobić krupnik i ile kasy do zupy krupnik dodać? Gotować mięso z kością- czas gotowania zależy od rodzaju mięsa. Do żeberek lub schabu już po 20 minutach można dodać włoszczyznę: umyta i obrana pietruszka, cebula, seler, marchew, zetrzeć na tartce lub pokroić. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
2. Do zupy dodać opłukaną kaszę jęczmienną i mieszając wszystko posolić (kaszę można gotować w oddzielnym garnku z dodatkiem tłuszczu).
3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, razem z suszonymi grzybami dodać do krupniku, gotować aż ziemniaki będą miękki.
4. Ugotowany krupnik posypać posiekanym koperkiem lub zieloną pietruszką.
Moja ulubiona zupa