Faworki – chruściki

Faworki – chruściki

June 20, 2022 0 By Artur Sapa

Faworki to kruche ciastka podobne do pączków w kształcie kokardki. Przepis na tradycyjne, delikatne, a zarazem chrupiące, wyśmienite chruściki. Te słodkie przysmaki są równie pyszne jak chrupiące gofry wykonane w domu.

Faworki, czyli chruściki

Czas: 30 min. Porcje: 3 Koszt: 12 zł.

Składniki:

  • mąka 220g (1,5 szklanki)
  • jajko 1 całe
  • żółtka 4
  • cukier puder (1 łyżka)
  • masło 40g (4 łyżki)
  • śmietana kwaśna 12% (3 łyżki)
  • spirytus (1 łyżka)
  • sól szczypta
  • cukier puder do oprószenia
  • olej do smażenia 1,5 l

Przepis:

1. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i rozdrobnione na małe kawałki masło. W trakcie wyrabiania ciasta dodawać resztę składników: śmietanę, łyżkę spirytusu, żółtka, cukier puder, dokładnie wyrobić masę rękami na gładką konsystencję w twardą kulę.
2. Gdy wszystkie składniki na faworki zostaną połączone na jednolitą masę, przykryć ciasto folią, odstawić na przynajmniej 30 minut, żeby twarda masa zrobiła się miękka i ciasto było łatwiejsze do wałkowania.
3. Ciasto na chruściki bić wałkiem, żeby wtłoczyć jak najwięcej pęcherzyków powietrza do środka. Lub ciasto rozgnieść wałkiem i na zmianę składać na pół oraz rozwałkowywać. Po nadmuchaniu masy powietrzem rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek. Nożem wykrajać prostokąty o bokach ok. 10 x 3 cm., w każdym faworku wyciąć wzdłuż na środku szparkę, przełożyć jeden koniec przez otwór, żeby kształtem przypominały kokardkę.
4. Olej rozgrzać w szerokim garnku do temperatury 175ºC umieszczać w nim po kilka faworków. Kiedy od dołu zaczną zmieniać kolor przewrócić je na drugą stronę, po 25 sekundach, jak zaczną się lekko rumienić na złocistą barwę należy wyjmować na papierowy ręcznik.
5. Zaczekać, aż kruche chruściki lekko ostygną i oprószać cukrem pudrem.