Dodatkowe wyposażenie gastronomii – w co warto zainwestować?

Dodatkowe wyposażenie gastronomii – w co warto zainwestować?

March 3, 2015 Off By Artur Sapa

Akcesoria gastronomiczne mogą znacznie ułatwić pracę kucharza, dlatego warto w nie zainwestować. W każdym lokalu przydatny może okazać się też dodatkowy drobny sprzęt gastronomiczny. Podpowiadamy, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.
Wyposażenie do restauracji, kawiarni czy baru to podstawowe inwestycje w każdym lokalu gastronomicznym. Zwykle są to m.in. piekarniki, kuchnie indukcyjne, chłodziarko-zamrażarka, szafy chłodnicze, ekspresy do kawy, grille, miksery, dyspensery do płatków śniadaniowych, blendery itp. Współczesne lokale są zwykle urządzane w sposób przemyślany. Wybór i zakup odpowiedniego wyposażenia to jedna z podstawowych czynności, jakie trzeba wykonać.

Określ swoje potrzeby

Na początku warto określić swoje potrzeby – jako pierwsze kupujemy urządzenia, które są niezbędne, a inne odkładamy na później. Pozostałe wyposażenie gastronomii można dokupić z czasem, gdy lokal będzie już dobrze prosperował. Akcesoria gastronomiczne oraz praktyczny drobny sprzęt gastronomiczny w szeroki wyborze można znaleźć m.in. w sklepie https://www.xxlgastro.pl/pl/inne/.

Funkcjonalne akcesoria gastronomiczne

Wśród dodatkowych produktów, które mogą przydać się w każdej restauracji, barze, kawiarni czy innym lokalu gastronomicznym, są m.in. grille elektryczne, produkty jednorazowego użytku, ekspresy do kawy, wyciskarki do cytrusów, blendery i miksery, coolery, wędzarki itp. Weźmy jednak pod uwagę, że do każdego lokalu przyda się inny sprzęt oraz drobne akcesoria.

Na co zwrócić uwagę, wybierając akcesoria gastronomiczne?

W profesjonalnej kuchni powinno się zainwestować w nowoczesne urządzenia, które usprawnią codzienną pracę. Warto zwrócić uwagę m.in. na funkcjonalność produktów, ich jakość (długość gwarancji), cenę – powinna być adekwatna do jakości, producenta – wybierzmy sprawdzonego, o silnej pozycji na rynku, a także sprawność serwisu i dostępność części zamiennych (także w okresie pogwarancyjnym).

Drobny sprzęt gastronomiczny na wyposażeniu gastronomii

Wśród innych akcesoriów gastronomicznych wyjątkowo przydatne są z pewnością m.in. coolery i pojemniki na lód, odzież gastronomiczna dla pracowników, wyciskacze do pierogów, wyciskarki do cytrusów, separatory tłuszczu, ekspresy do kawy, kruszarki do lodu, profesjonalne grille, a także ruszty. Nie tylko ułatwią one pracę, ale z pewnością ją usprawnią i przyspieszą, a to pozwoli sprawniej obsługiwać gości. Jeśli dysponujemy też ogródkiem, warto przejrzeć meble ogrodowe i urządzić restauracyjny ogródek.