Ciekawe i niebanalne potrawy, które mogą Cię zainteresować
March 2, 2022Odpowiednia różnorodność dań to podstawa zdrowej i smacznej diety. Niestety, samodzielne wymyślanie niebanalnych i ciekawych potraw może się okazać niemałym kłopotem. Z pomocą przychodzą jednak gotowe i sprawdzone przepisy, pośród których znaleźć można wiele interesujących propozycji. Niektóre z nich warto wykorzystać przy specjalnych okazjach, podczas gdy inne z powodzeniem sprawdzą się jako stały element codziennego menu.
Śledzie Proboszcza
Śledzie Proboszcza są ciekawym przykładem niebanalnego dania bożonarodzeniowego. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, dzięki czemu doskonale sprawdzają się także przy okazji innych świąt oraz imprez. Stanowią idealną propozycję dla miłośników śledzi w oleju a’la matjas oraz marynowanych grzybów. Unikalnych walorów smakowych dopełnia dodatek pysznej cebulki. W przepisie tym wykorzystać można zarówno marynowane pieczarki, jak i podgrzybki czy borowiki. Śledzie Proboszcza podawać można jako pełnowartościowe danie, jednak z powodzeniem sprawdzą się także w postaci przystawki.
Kotlety rybne z łososia
W porównaniu do tradycyjnych mielonych, kotlety rybne z łososia są dużo delikatniejsze. Idealnie pasują do gotowanych lub pieczonych ziemniaków czy frytek, będąc pożywnym i pysznym daniem rybnym. Łosoś nie przypadkiem należy do wyjątkowo często serwowanych ryb. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i kwasów omega 3, a także sporo witaminy D. W codziennej diecie wykorzystać można również inne gatunki, np. morszczuka. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie ulubiona surówka oraz sos czosnkowy.
Krewetki ze szpinakiem w mleczku kokosowym
Wyjątkowo lekkim i zdrowym daniem są krewetki przygotowane ze szpinakiem i dodatkiem mleczka kokosowego. Unikalne połączenie składników to nie jedyna zaleta tego posiłku. Przepis ten z pewnością docenią osoby zmagające się z insulino-opornością oraz cukrzycą, a także miłośnicy owoców morza. Krewetki ze szpinakiem na mleczku kokosowym najlepiej smakują w towarzystwie surówki. W przypadku konkretnych zaleceń dietetycznych najlepiej przygotować ją z warzyw o niskim indeksie glikemicznym, takich jak np. marchewka. Danie można też podawać tradycyjnie w towarzystwie kaszy, ryżu czy makaronu.
Udka po kujawsku
Bardzo ciekawym i prostym w przyrządzeniu posiłkiem mogą być udka po kujawsku, przygotowane w nietypowej panierce. Połączenie chrupiącej skórki z soczystym kurczakiem to idealna propozycja na rodzinny obiad. Tak podane udka stanowią bardzo dobrą alternatywę dla niezdrowych fast-foodów. Przepis ten opiera się na odpowiedni zamarynowanym mięsie, które po oprószeniu bułką tartą należy zapiec w piekarniku. Udka podawać można np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką, a także zasmażanymi na ciepło buraczkami. Taki posiłek z pewnością zadowoli każdego domownika, ze szczególnym wskazaniem na dzieci.
Białe szparagi z młodymi ziemniakami
Szparagi zdecydowanie zbyt rzadko goszczą w polskiej kuchni. Warzywa te są jednak bardzo cennym źródłem wapnia i kwasu foliowego, dlatego nie powinny z nich rezygnować zwłaszcza kobiety w ciąży. W towarzystwie młodych ziemniaków szparagi idealnie sprawdzają się jako podstawa pożywnego obiadu. Danie to jest nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Jego idealnym uzupełnieniem w przypadku diety bezmięsnej będzie jajko sadzone. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zamiast niego podać szparagi z młodymi ziemniakami w towarzystwie filetów z kurczaka.
Kotleciki Szu-Szu
Jednym z najciekawszych przepisów zamieszczonych w portalu Kulinarne Przeboje jest danie o charakterystycznej nazwie szu-szu. To uwielbiane przez dzieci i dorosłych kotleciki drobiowe, które można łatwo i szybko przygotować w zaledwie kilka minut. W smaku przypominają nieco kotlety siekane i nuggetsy, jednak są od nich bardziej soczyste. Kluczowym elementem pozostaje panierka, której delikatnie czosnkowy smak rozpływa się w ustach. Na stronie https://kulinarneprzeboje.pl/ znaleźć można kompletny przepis na kotleciki szu-szu, a także wiele innych ciekawych propozycji kulinarnych.