Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

July 20, 2016 0 By Artur Sapa

Takie przepisy na deser są najlepsze, ciasto marchewkowe z kremem. Niektórym osobom ciasto z dodatkiem marchewki może wydać się być czymś okropnym. Nic jednak bardziej mylnego. Marchewka jest w nim zupełnie niewyczuwalna, a w połączeniu z pozostałymi składnikami tworzy aromatyczną kompozycję.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 35 dkg drobno startej marchewki
  • 26 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jajka
  • 30 dkg brązowego cukru
  • 240 ml oleju słonecznikowego albo roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie serka kremowego Soft Cheese (Philadelphia, Light Soft Cheese, albo Mascarpone)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego

Przepis:

1. W misce, robotem elektrycznym ubić jajka na ciasto marchewkowe, stopniowo dodając brązowy cukier wraz z cukrem waniliowym. Ubijać przez około 4 minuty po czym stopniowo dodać olej.
2. Mąkę przesiać, dodać do niej sodę, cynamon, sól, proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki małymi porcjami dodać do uprzednio ubitej masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką, nie ubijać.
3. Orzechy pokroić na większe kawałki. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach (kawałki nie mogą być ani zbyt duże ani też mieć konsystencję papki).
4. Orzechy wraz z marchewką dodać do masy, wszystko dokładnie wymieszać.
5. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec ciasto około 1 godziny w zależności od wielkości formy, na której ciasto marchewkowe jest pieczone.
6. Na koniec ciasto marchewkowe polewać lukrem. Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Ucierać intensywnie przez 3 minuty, następnie dodając stopniowo serek. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
7. Po wyjęciu z lodówki wyłożyć na schłodzone ciasto. Ozdobić orzechami.