Ciasto bananowe z migdałowym twistem

Ciasto bananowe z migdałowym twistem

March 7, 2015 Off By Artur Sapa

Chlebek bananowy jest idealny jako drugie śniadanie, podwieczorek lub dodatek do aromatycznej kawy i herbaty. Jest wiele przepisów na to słodkie ciasto. Dziś chcemy zaproponować to klasyczne ciasto w wersji z migdałami. Słodkie, miękkie, wilgotne ciasto z chrupiącym akcentem.

Czy to drugie śniadanie, podwieczorek czy dodatek do popołudniowej kawy, dla dzieci i dla dorosłych, ciasto bananowe zawsze jest niezawodne. Pyszne, aromatyczne, z dodatkiem migdałów sprawi, że będzie miało chrupiącą nutkę i dołoży ciastu wartości odżywczych.

Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca, to nie tylko pyszna przekąska i dodatek do ciast ale również skarbnica wartości odżywczych – witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały dostarczają witaminy E, znanego antyoksydantu, substancji, która zatrzymuje procesy utleniania, a tym samym udrażnia żyły i przeciwdziała chorobom serca oraz spowolnia starzenie się komórek. Uważa się, że migdały przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości poprzez zawarte w swoim składzie: wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk. Ponadto migdały zawierają: witaminy z grupy B, błonnik i fosfor. Migdały świetnie pasują do słodkich wypieków i deserów. Nie każdy jednak wie, że z powodzeniem można dodać je do sałatki czy zrobić z nich pyszne pesto do makaronu.

Ciasto bananowe można urozmaicać różnymi dodatkami: popularne jest dodawanie do niego czekoladowych chipsów, ale równie dobrze smakuje z różnymi orzechami czy suszonymi owocami.

Przepis na ciasto bananowe z migdałami

Składniki:

2 dojrzałe banany

2 łyżki mleka

3 jajka

1/2 kostki masła (roztopić)

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka posiekanych migdałów

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj keksówki wykładając ją papierem do pieczenia.

Roztop masło, w misce połącz z bananami, cukrem, mlekiem, jajkami i wanilią. Zmiksuj blenderem ręcznym do połączenia.

Powoli dodaj wcześniej zmieszaną mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli do mokrych składników. Dokładnie, powoli wszystko wymieszaj.

Dodaj posiekane migdały i zamieszaj delikatnie.

Przełóż do keksówki. Można posypać płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi migdałami. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut lub dopóki wykałaczka nie wyjdzie z ciasta czysta. Smacznego!