Ciasto bananowe z migdałowym twistem
March 7, 2015Chlebek bananowy jest idealny jako drugie śniadanie, podwieczorek lub dodatek do aromatycznej kawy i herbaty. Jest wiele przepisów na to słodkie ciasto. Dziś chcemy zaproponować to klasyczne ciasto w wersji z migdałami. Słodkie, miękkie, wilgotne ciasto z chrupiącym akcentem.
Czy to drugie śniadanie, podwieczorek czy dodatek do popołudniowej kawy, dla dzieci i dla dorosłych, ciasto bananowe zawsze jest niezawodne. Pyszne, aromatyczne, z dodatkiem migdałów sprawi, że będzie miało chrupiącą nutkę i dołoży ciastu wartości odżywczych.
Migdały, czyli nasiona owoców migdałowca, to nie tylko pyszna przekąska i dodatek do ciast ale również skarbnica wartości odżywczych – witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały dostarczają witaminy E, znanego antyoksydantu, substancji, która zatrzymuje procesy utleniania, a tym samym udrażnia żyły i przeciwdziała chorobom serca oraz spowolnia starzenie się komórek. Uważa się, że migdały przyczyniają się do utrzymania zdrowych kości poprzez zawarte w swoim składzie: wapń, magnez, mangan, miedź, witaminę K, białko i cynk. Ponadto migdały zawierają: witaminy z grupy B, błonnik i fosfor. Migdały świetnie pasują do słodkich wypieków i deserów. Nie każdy jednak wie, że z powodzeniem można dodać je do sałatki czy zrobić z nich pyszne pesto do makaronu.
Ciasto bananowe można urozmaicać różnymi dodatkami: popularne jest dodawanie do niego czekoladowych chipsów, ale równie dobrze smakuje z różnymi orzechami czy suszonymi owocami.
Przepis na ciasto bananowe z migdałami
Składniki:
2 dojrzałe banany
2 łyżki mleka
3 jajka
1/2 kostki masła (roztopić)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka posiekanych migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj keksówki wykładając ją papierem do pieczenia.
Roztop masło, w misce połącz z bananami, cukrem, mlekiem, jajkami i wanilią. Zmiksuj blenderem ręcznym do połączenia.
Powoli dodaj wcześniej zmieszaną mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli do mokrych składników. Dokładnie, powoli wszystko wymieszaj.
Dodaj posiekane migdały i zamieszaj delikatnie.
Przełóż do keksówki. Można posypać płatkami migdałowymi lub drobno posiekanymi migdałami. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut lub dopóki wykałaczka nie wyjdzie z ciasta czysta. Smacznego!