Skąd się bierze czekolada?

Skąd się bierze czekolada?

March 12, 2015 Off By Artur Sapa

czekolada kakaowiec
Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi czekolady. Intensywny smak kakaowej słodyczy i zapach, który rozpieszcza zmysły powodują, że kawałek czekolady to najlepszy sposób na szybką poprawę nastroju. Jak powszechnie wiadomo, czekolada dodaje energii i wspomaga wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj czekolady. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak powstaje czekolada? Sprawdź, jak produkuje się czekoladę!

Czekolada powstaje z ziaren kakaowca. Rośliny te rosną w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej, ale są też szeroko uprawiane w niektórych częściach Afryki i Azji. Dowiedz się, jak powstaje kakao.

Z dojrzałych owoców kakaowca wyjmuje się nasiona, które następnie zostają poddane fermentacji i w dalszej kolejności suszeniu. Później następuje proces prażenia. Jest to najważniejszy etap, gdyż jego przebieg ma największe znaczenie dla smaku kakao. Na końcu ziarna są łuskane, po czym trafiają do miażdżenia. Otrzymana masa jest konszowana i temperowana. W tym czasie dodawany jest też cukier. Pozostaje już tylko nadać pożądany kształt tabliczce czekolady! Od receptury cukiernika zależy rodzaj czekolady i różnorodność dodatków, a możliwości jest bardzo wiele!

Stwórz własną recepturę czekolady!

Jeśli jesteś łasuchem i lubisz próbować różnych smaków, możesz stworzyć własną recepturę czekolady! Bazą będzie oczywiście kakao, a wybór dodatków zależy już od Twojej pomysłowości. Mogą to być orzechy, płatki migdałowe, kandyzowane i suszone owoce, crunchy… i wiele innych. Niecierpliwym polecamy gotowe czekolady kupione w sklepie. Pamiętaj, że świeżą czekoladę poznaje się po trzasku towarzyszącemu łamaniu i po tym, że ma lekko błyszczącą powierzchnię. Czekolada dobrej jakości powinna też pachnieć czekoladą a nie kawą. Warto zwrócić uwagę na produkty polskiej firmy cukierniczej Vobro. W bogatej ofercie tego producenta każdy mały i duży łasuch znajdzie coś dla siebie! Natomiast jeśli szukasz gustownego upominku dla bliskiej osoby, to doskonale sprawdzą się w tej roli praliny Vobro w oryginalnych i stylowych opakowaniach.

Prosty przepis na domową czekoladę deserową

Składniki:

  • margaryna – 1 kostka
  • kakao – 6 – 7 łyżek
  • mleko w proszku – 500 g
  • cukier – 2 szklanki
  • woda – ½ szklanki

W garnku rozpuść margarynę, dodaj kakao, cukier i wodę. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Powstałą masę wylej na blaszkę i schłodź. Następnie pokrój ostrym nożem w kostkę. Gotowe!

Domowa czekolada z żurawiną i migdałami

Składniki:

  • olej kokosowy – 200 g
  • kakao – 200 g
  • miód lub syrop z agawy – do smaku
  • suszona żurawina, migdały lub inne ulubione dodatki – do dekoracji

Olej kokosowy przełóż do metalowej miski i zanurz w większym naczyniu (np. garnku) napełnionym ciepłą wodą. Rozpuść olej. Bardzo ważne jest, aby nie podgrzać go do zbyt wysokiej temperatury, ponieważ straci większość swoich cennych właściwości. Kiedy olej będzie miał już płynną konsystencję, dodawaj stopniowo kakao. Dokładnie mieszaj masę, aby nie powstały grudki. Następnie dodaj miód lub syrop z agawy – wedle uznania. Wylej powstałą masę na blaszkę lub do foremek. Całość udekoruj suszoną żurawiną, migdałami lub innymi ulubionymi dodatkami. Wstaw do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje. Smacznego!