Bliny przepis

Bliny przepis

July 8, 2021 0 By Artur Sapa

Bliny to małe naleśniki sporządzone z mąki pszennej i gryczanej z różnymi dodatkami. Przepis przedstawia Rosyjską wersję pulchnych, drożdżowych placków. Różnica pomiędzy blinami, a naleśnikami jest od razu zauważalna. Głównie chodzi o ilość drożdży, ponieważ naleśniki z serem są smażone bez drożdży. Natomiast bliny, czyli naleśniki pieczone mają dodatek drożdży. Nasz przepis na bliny również jest z drożdżami bez tego to już nie byłyby naleśniki pieczone. Dużem plusem naleśników z serem bez drożdży jest to, że są dużo mniej kaloryczne. Dlatego częściej naleśniki polewa się słodkim syropem, sosem, lub dodaje się do nadzienia z cukrem.

Bliny Gryczane

Czas: 1,5 godz. Porcje: 5 Koszt: 11 zł.

Składniki:

  • mąka pszenna 250g
  • mąka gryczana 250g
  • jajka 2 sztuki
  • mleko ok. 700 ml
  • drożdże 40g
  • masło roztopione 40 ml
  • cukier łyżeczka
  • sól
  • olej roślinny

Jak zrobić bliny?

1. W dużej misce wymieszać drożdże z cukrem i szklanką podgrzanego ciepłego mleka. Energicznie mieszając dodać przesianą mąkę pszenną, wyrobić ciasto na gęstą masę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
2. Po ok. 30 minutach do ciasta dodać mąkę gryczaną, roztopione masło, całe żółtka, z białek ubić pianę i również dodać do miski. Do ciasta dosypać soli, stopniowo dolewać resztę mleka łącząc wszystkie składniki.
3. Gdy wyrobione ciasto przybierze konsystencję gęstej śmietany, przykryć i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość można zabierać się za smażenie blinów. Na małej teflonowej patelni rozgrzać olej, wylewać placki chochlą, smażyć bliny z obydwu stron na lekko zrumieniony kolor.
5. Placki jako tradycyjne danie Rosyjskie powinno się podawać ze śmietaną i kawiorem, ale można podawać z wieloma innymi składnikami, nawet na słodko polane konfiturami, miodem, z truskawkami, z malinami.