Jakie zalety daje wegetarianizm?

Jakie zalety daje wegetarianizm?

June 19, 2024 0 By Artur Sapa

Wegetarianizm nieustannie zyskuje na popularności. Decydują się na niego osoby chcące zadbać o swoje zdrowie oraz te, którym zależy na dobrostanie zwierząt. Głośno mówi się o tym, że dieta wegetariańska może zmniejszać ryzyko wielu chorób. Ponadto wegetarianizm pozwala zadbać o środowisko. Wynika to z faktu, iż produkcja mięsa ma znaczący wpływ na stan planety, w tym na emisję gazów cieplarnianych i zanieczyszczenie wód. A to tylko część powodów, dlaczego tak wiele osób decyduje się na wegetarianizm. Aby poznać więcej zalet tej diety, kontynuuj czytanie.

Dieta wegetariańska – na czym polega?

Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa, w tym drobiu, ryb i owoców morza. Bazuje przede wszystkim na produktach roślinnych, takich jak warzywa, owoce, zboża, nasiona, orzechy oraz rośliny strączkowe.

W przeciwieństwie do diety wegańskiej wegetariańska dopuszcza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, sery, jogurty, kefiry czy jaja.

Dieta wegetariańska – zalety

Dieta vege gwarantuje wiele korzyści, dlatego jest tak chętnie wybierana przez liczne osoby na całym świecie. Oto jej główne zalety:

  • obniżenie poziomu cholesterolu – rezygnując ze spożywania produktów mięsnych, a tym samym nasyconych kwasów tłuszczowych, można skutecznie zredukować zawartość cholesterolu we
  • kontrola masy ciała – wegetarianie spożywają białko roślinne, które w większości przypadków jest mniej kaloryczne niż zwierzęce, przez co łatwiej im utrzymać prawidłową masę ciała.
  • zmniejszenie ryzyka niektórych chorób przewlekłych – wegetarianie są w mniejszym stopniu narażeni na różnorodne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca typu II, otyłość, nadciśnienie i różne nowotwory, zwłaszcza w obrębie jelita
  • poprawa trawienia – wegetarianie spożywają sporą ilość żywności bogatej w błonnik, co sprzyja lepszemu trawieniu i zapobiega problemom związanych z przewodem pokarmowym, takim jak zaparcia czy zespół jelita drażliwego.
  • dbanie o środowisko – będąc na diecie vege, można nie tylko zadbać o swój organizm, ale również o stan środowiska Uprawa roślin wymaga mniej zasobów naturalnych, takich jak woda, niż hodowla zwierząt. Z tego względu jest znacznie bezpieczniejsza dla przyrody.
  • etyka – wiele osób decyduje się na dietę vege, aby nie wspierać przemysłu mięsnego, który jest głośno krytykowany za nieetyczne hodowanie zwierząt.

Pamiętaj jednak, że choć dieta vege ma wiele zalet, to jeśli nie zostanie odpowiednio zbilansowana, może niekorzystnie wpływać na organizm.

Dieta wege – zagrożenia

Przechodząc na dietę wegetariańską, trzeba mieć świadomość, że wiąże się ona z pewnymi zagrożeniami. Przede wszystkim ludzie odżywiający się w ten sposób często mają problem z dostarczaniem niezbędnych składników odżywczych na odpowiednim poziomie. Wielu z nich skarży się na niedobory białka, żelaza, witaminy B12, jodu, cynku i kwasów omega-3.

Ponadto ze względu na zbyt małą ilość żelaza w organizmie wegetarianie często zmagają z anemią. Dodatkowo nieodpowiednio zbilansowana dieta wege może dostarczać za mało energii, co prowadzi do ciągłego uczucia zmęczenia i osłabienia.

Aby uniknąć problemów ze zdrowiem, przed przejściem na wegetarianizm najlepiej skonsultować się z profesjonalnym dietetykiem. Ponadto będąc na diecie wege, należy regularnie wykonywać badania i sprawdzać poziom składników odżywczych w organizmie. W przypadku jakichkolwiek niedoborów trzeba zastosować odpowiednią suplementację.

Wegetarianizm – co warto włączyć do diety?

Będąc na diecie wegetariańskiej, należy zastąpić mięso innymi produktami bogatymi w białko, żelazo i witaminę B12. Aby zadbać o odpowiednią ilość protein, warto sięgać po rośliny strączkowe, takie jak np. soczewica, ciecierzyca, groch czy fasola. Doskonale sprawdzą się również nasiona chia i komosa ryżowa.

W celu uzupełnienia witaminy B12 należy włączyć suplementację lub zadbać o jej odpowiednie spożycie z produktów takich jak jaja czy nabia. Natomiast, aby utrzymać żelazo na odpowiednim poziomie, zaleca się spożywanie pestek dyni lub soi.