Makaron ze szpinakiem i serem

Szybki przepis na makaron ze szpinakiem i żółtym serem, do którego można dodać pieczarek, kurczaka lub boczek. Szpinak jest bardzo pożywny i zdrowy, w połączeniu z makaronem smakuje wyśmienicie.

Makaron ze szpinakiem i serem Czas: 20 min. Porcje: 4 Koszt: 12 zł.

Składniki:

  • makaron 500g
  • mrożony szpinak 400g
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 18% 100g
  • ser żółty (parmezan) 100g
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa

Przepis:

1. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.
2. Na patelnie wlać olej, umieścić szpinak. Przysmażyć na małym ogniu, żeby szpinak się rozmroził, dodać rozdrobniony czosnek, mieszać, dolewać śmietany i dusić.
3. Jak ze szpinaku odparuje woda dosypać startego na tartce żółtego sera, doprawić solą, pieprzem.
4. Ugotowany makaron można dodać do patelni ze szpinakiem i wymieszać lub makaron polać sosem ze szpinaku.
5. Do makaronu ze szpinakiem i serem można dodać pieczarek, kurczaka lub boczku.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.