Krem z brokułów

Zupa krem z brokułów dla dzieci i dorosłych. Dzieciaki mają problem z jedzeniem brokułów, ale podane w formie kremu zawsze apetycznie wygląda i łatwiej brokuły są zjadane w takiej formie. Łatwy i szybki przepis na zupę z brokułów o zielonej barwie, podawana jako chłodnik lub zjadana na gorąco.

Zupa krem brokułowa Czas: 40 min. Porcje: 5 Koszt: 11 zł.

Składniki:

  • brokuły 400g
  • marchewka 100g (2 średnie)
  • cebula 80g (1 mała)
  • czosnek 1 ząbek
  • ziemniaki 100g (1 średni)
  • woda 1,5 l (lub bulion)
  • oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis na krem z brokułów :

1. Warzywa- marchew, cebulę, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować przez 10 minut.
2. Dokładnie opłukać brokuły, podzielić na mniejsze różyczki, przełożyć do garnka z warzywami, gotować pod przykryciem jeszcze przez 15-20 minut do miękkość łodyg brokuł. Różyczki nie muszą być zanurzone we wrzącej wodzie, mogą wystawać na powierzchnię, po prostu ugotują się na parze.
3. Zupę krem z brokuł zdjąć z ognia, zmiksować na gładką masę. Dodać łyżeczkę oliwy z oliwek, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz.
4. Przed podaniem zupy brokułowej podgrzać i udekorować natką pietruszki lub pokrojonymi prażonymi migdałami.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

  1. domka says:

    jadłam kiedyś krem brokułowy “na mieście”, a że ostatnio zainwestowałam wreszcie w dobry blender (z Morphy Richards, niezła firma), to na pewno przetestuję przepis z domu! dzięki za inspirację!

  2. Fascynacja says:

    Mi bardzo smakowała ta zupa brokułowa

Leave a Reply

Your email address will not be published.