Zupa porowa

Zupa porowa

June 1, 2023 0 By Artur Sapa

Zupa porowa Krem na szybko z dodatkiem serka topionego, pory zmiksowane na gładką masę dodają lekkości pysznej zupie. Zupę krem z pora można jeść z mięsem mielonym, ziemniakami, pulpecikami, klopsikami oraz z grzankami lub serwować z keksem gęstej śmietany.

Szybka i smaczna zupa porowa jest prosta w przygotowaniu, dużym plusem jest fakt, że por jest warzywem niskokalorycznym oraz dostępnym przez cały rok. Po zblendowaniu ma formę aksamitnego kremu i stanowi doskonałą propozycję zarówno jako lunch, pierwsze danie jak również sycący obiad, gdy jest odpowiednio podana.

Zupa krem z pora

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 4 duże ziemniaki
  • pieprz
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1 litr wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Przedstawiony łatwy przepis na kremową zupę z pora, z dodatkiem ziemniaków, wymaga tylko kilku podstawowych składników, które zawsze masz pod ręką. Dzięki niemu dowiesz się, jak zrobić wyrazistą zupę krem, która swoim intensywnym aromatem i charakterem zachwyci od pierwszej łyżki. Jeżeli już za często jesz zupę z pora to śmiało na blogu można znaleźć zupy z innych warzyw, jak zupę ogórkową oczywiście z ogórkami i marchwią na żeberkach wieprzowych. Na bardziej wytworny wieczór, kolacji przy świecach znakomicie sprawdzi się zupa kremowa brokułowa z natką pietruszki. 

Przepis na krem z pora:

1. Pory pokroić w krążki, ziemniaki pokroić w kostkę.
2. Do garnka włożyć łyżeczkę masła, dodać pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.
3. Po 4 minutach dodać ziemniaki, posolić, dodać pieprz, bulion warzywny i 1 litr wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas wywar z warzyw, to wtedy bez wody a litr wywaru.
4. Gotować zupę porową na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno to zająć około 30 minut.
5. Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.
6. Jeśli zupa krem z pora wyda się zbyt gęsta dolać wody. Można także dodać więcej soli, ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.

Zupę porową serwować można też jako pełnowartościowy obiad, jeśli jako dodatek zaserwujemy pulpeciki z mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego. Do wzbogacenia zupy-kremu z pora świetnie sprawdzą się nie tylko klopsy, ale także chrupiące i aromatyczne grzanki czosnkowe. Całość na koniec można udekorować kleksem śmietany, posypać świeżą natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem, groszkiem ptysiowym lub prażoną cebulką.