
Zupa porowa
June 23, 2015Składniki:
- 2 duże pory
- 4 duże ziemniaki
- pieprz
- 1/2 kostki bulionu warzywnego albo 1 litr wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soli
Przepis:
1. Pory pokroić w krążki, ziemniaki pokroić w kostkę.
2. Do garnka włożyć łyżeczkę masła, dodać pora i dusić przez 4-5 minut na małym ogniu do momentu, aż troszkę zmięknie.
3. Po 4 minutach dodać ziemniaki, posolić, dodać pieprz, bulion warzywny i 1 litr wody. Jeżeli dodajemy ugotowany przez nas wywar z warzyw, to wtedy bez wody a litr wywaru.
4. Gotować zupę porową na małym ogniu do zmięknięcia warzyw. Powinno to zająć około 30 minut.
5. Gdy warzywa są miękkie dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagotować po czym zdjąć z ognia i zmiksować.
6. Jeśli zupa krem z pora wyda się zbyt gęsta dolać wody. Można także dodać więcej soli, ja jednak nie zalecam używania zbyt dużych jej ilości.