Sos holenderski

Sos holenderski najlepiej pasuje do tego, do czego smakuje? Podawać na gorąco do warzyw, jajek sadzonych, frytek, ryb, łososia, mięsa, ugotowanych szparagów, kalafiora lub brokułów.

Czas: 25 min.Porcje: 3Koszt: 5 zł.

Składniki:

  • żółtka 3
  • masło 150g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • białe wino 1 łyżka
  • sól
  • pieprz bały
  • zielone szparagi- pęczek

Przepis do szparagów:

1. Masło podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w rondlu, sklarować. Po roztopieniu masła na małym ogniu, zdjąć łyżką cedzakową z górnej powierzchni powstały biały nalot.
2. Do miseczki emaliowanej w której będzie ubity sos holenderski na parze umieścić żółtka, łyżkę białego wina i sok z cytryny. W tym celu wlać do garnka wodę, kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i położyć na garnku miseczkę z mieszaniną żółtka. Cały czas mieszać trzepaczką lub miksować mikserem, aż do gęstej konsystencji.
3. Miseczkę zdjąć z pary kąpieli wodnej, powoli dodawać sklarowane masło łyżką (czego nie robić żeby sos holenderski się nie zwarzył? nie dodawać gorącego sklarowanego masła, należy zaczekać aż ostygnie) i cały czas mieszać trzepaczką do uzyskania delikatnej kremowej konsystencji.
4. Sos doprawić pieprzem, solą, jeśli nie uzyskał pożądanej konsystencji, należy dodać łyżeczkę wody z kąpieli, wymieszać, żeby zrobił się rzadszy.
5. Szparagi oczyścić i umyć, gotować w garnku na parze przez 2/3 min. Wyłożyć szparagi na półmisek i polać sosem prosto z kuchni Holenderskiej.

Podobne przepisy...

  1. Ella says:

    pyszny do ryb

  2. maria says:

    Teraz OK. Mój komentarz można usunąć – ważne, że jest dobrze. A przepis interesujący… więc warto, żeby tekst był poprawny. Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.