Krokiety z mięsem

Krokiety to smażone naleśniki z farszem, najczęściej zawija się krokiety z mięsem mielonym, z pieczarkami, z kapustą, z grzybami, a także są przepisy z warzywami.

Krokiety z mięsem mielonym Czas: 55 min. Porcje: 5 Koszt: 17 zł.

Składniki:

Nadzienie/Farsz na krokiety:
  • mięso mielone 600g (wieprzowe lub drobiowe)
  • cebula 80g
  • masło
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
Panierowanie- Smażenie:
  • jaja 2 sztuki
  • bułka tarta
  • sól
  • olej do smażenia
Ciasto na krokiety:
  • mleko 350 ml
  • woda mineralna 150 ml
  • mąka 250 g
  • jajka 3
  • sól szczypta
  • olej do smażenia
Przepis, jak zrobić krokiety?
Nadzienie/Farsz:
1. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, drobno posiekaną. Smażyć na małym ogniu przez kilka minut do osiągnięcia złotej barwy.
2. Do usmażonej cebuli dodać zmielone mięso, posiekany czosnek, sól, pieprz, wszystkie składniki wymieszać i smażyć przez kilka następnych minut.
3. Mięso zdjąć z patelni do miski, zaczekać aż ostygnie, dodać bułkę tartą, wbić jajko, połączyć ze sobą wszystkie składniki i odstawić na bok nadzienie na krokiety.
Ciasto na naleśniki:
4. Przesianą mąkę, jajka, mleko, sól umieścić w drugiej misce, rozbełtać trzepaczką lub zmiksować w mikserze, dolewać wody by ciasto przypominało wyglądem gęstą śmietanę.
5. Na dużej patelni rozgrzać olej i wlewać chochlą ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie placki, jak brzegi będą odstawać od patelni to przewracać na drugą stronę, podsmażać do osiągnięcia lekko brązowego koloru.
6. Po usmażeniu naleśników posmarować je nadzieniem, zakładać boki i zwijać w rulon zamknięty.
Panierowanie- Smażenie:
7. Jajka wbić do płaskiej miseczki, osolić, roztrzepać widelcem. Bułkę tartą rozsypać na talerzu. Panierować krokiety z mięsem w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać z obu stron w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
8. Krokiety podawać na gorąco polane sosem beszamelowym, sosem pieczarkowym, do czerwonego barszczu lub po prostu z surówką.

Podobne przepisy...

  1. Agnieszka says:

    Bardzo lubię krokiety. Robię różne i wszystkie rodzaje uwielbiam. Pyszna propozycja na konkretny obiad 🙂

  2. Barbara says:

    krokiety to podstawa mojej kuchni.

  3. @@@$$$###%%% says:

    KROKIETY SĄ ZAJEBISTE POLECAM STANDARDOWY PRZEPIS JA ROBIE Z KUKURYDZĄ PICZARKAMI I MIĘSEM TEŻ POLECAM 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.