Gofry przepis

Gofry przepis

Off By Artur
Chrupiące gofry były robione wiele razy i zawsze wychodziły super, sprawdzone ciasto przez kucharza, wyśmienity przepis na gofry.

Ciasto na Gofry Czas: 20 min. 8 sztuk Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 750 ml mleka
  • 3 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 10 g łyżeczka cukru
  • 15 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis na gofry:

1. Ciasto na gofry, jak zrobić? Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Żółtko oddzielić od białka, a następnie dodać samo żółtko do miski, dolać oleju, mleka i miksować aż ciasto osiągnie jednolitą masę.
2. Białka z jajek ubić na sztywną pianę, dodać ją do miski ze wszystkimi składnikami, dobrze wymieszać ciasto na gofry.
3. Gofrownicę rozgrzać na maksymalne obroty i wlewając ciasto chochlą, piec chrupiące gofry.
4. Gofry można podać posmarowane budyniem, dżemem, marmolada, bitą śmietaną, albo polać miodem, gorącą czekoladą z wiśniami lub truskawkami.