Łazanki z kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą, przepis jest dosyć prosty, można jeszcze dodać do łazanek boczek, pieczarki, inne rodzaje mięsa mielonego. Lubię jeszcze przepisy z młodą kapustą i białą kapustą z grzybami na gorąco.

Łazanki z kapustą Czas: 60 min. Porcje: 4 Koszt: 18 zł.

Składniki:

  • makaron typ łazanki 250g
  • kapusty kiszonej 0,5 kg
  • kiełbasy 20 dag (myśliwskiej, podwawelskiej)
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • olej

Przepis:

1. Jak zrobić łazanki? Kapustę opłukać, tak żeby nie była za bardzo kwaśna, odcisnąć, drobno pokroić. Gotować na małym ogniu do miękkości.
2. Cebule obrać i pokroić, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zrumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, smażyć przez 5/10 min.
3. Dodać ugotowaną kapustę do patelni, wymieszać z kiełbasą i dusić przez ok. 5 minut, doprawić przyprawami: sól, pieprz, kminek.
4. Łazanki gotować al dente, tak żeby był jędrny, lekko twardy.
5. Odcedzić makaron, łączyć z kapustą, wymieszać i chwile poddusić, podawać na gorąco, smacznego.

podpis kwalifikowany cena

Podobne przepisy...

  1. Darek Maciborski says:

    Fajnie napisane, dodaję do “często odwiedzanych” 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.