Bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos z młodej kapusty z koperkiem i mięsem do wyboru- kto jak lubi np. żeberka, schab, łopatka, kiełbasa. Danie na wiosnę, a na zimę polecam bigos z kiszonej kapusty.

Czas: 45 min. Porcje: 8 Koszt: 16 zł.

Składniki:

  • młoda kapusta główka ok. 1 kg.
  • mięso wieprzowe 400g (karkówka lub inne mięso)
  • cebula 150g (2 średnie)
  • marchewka 120g (2 duże)
  • koperek pęczek
  • koncentrat pomidorowy 130g
  • słonina
  • ziele angielskie 5
  • liść laurowy 3
  • sól
  • zmielony pieprz

Przepis:

1. Jak zrobić bigos? Na patelni rozgrzać słoninę, smażyć mięso pokrojone w kostkę tak długo czasu, żeby stało się bardziej miękkie.
2. Młodą kapustę obrać z kilku warstw zewnętrznych liści, poszatkować, osolić, włożyć do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielski, gotować przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroić marchewki i dodać do garnka.
3. Garnek z młodą kapustą zdjąć z ognia, umieścić w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszać co jakiś czas, dusić pod przykryciem przez 10 minut.
4. Gdy młoda kapusta będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, wszystko wymieszać, bigos dusić jeszcze przez 5 minut. Podawać z pieczywem lub ziemniakami.

Podobne przepisy...

  1. Obżarciuch says:

    Twój przepis na bigos jest równie smaczny 🙂 Pozdrawiam!

  2. Marzena says:

    Pyszne danie 🙂 ja uwielbiam bigosik 🙂

  3. kociolek-pysznosci says:

    Uwielbiam bigos, super przepis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.