Roladki z kurczaka
May 1, 2015Roladki z kurczaka są szybkie w gotowaniu, a przy tym można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, czy to ze szpinakiem, czy przepis kurczaka z pieczarkami.
Praktycznie jest neutralny w smaku, można do niego dodawać różnorodne przyprawy i dodatki, dzięki temu za każdym razem osiągać inny rezultat smakowy.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mąki
- sól
- 4 kawałki sera brie o grubości około centymetra
- 8 plastrów szynki
- olek roślinny lub słonecznikowy
- wykałaczki
Przepis:
1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozkroić wzdłuż, w taki sposób aby ich nie przeciąć do końca a jedynie “otworzyć”. Rozbić tłuczkiem. Zawsze połóżmy kawałek foli spożywczej na kurczaka, zapobiegnie to rozrywaniu się mięsa a także obieraniu się tłuczka.
2. Na rozbite mięso kładziemy 2 plastry szynki i plasterek sera brie. Wszystko rolujemy. Spinamy wykałaczkami. Pamiętajmy zawsze ile wykałaczek wbiliśmy w mięso aby w momencie ich usuwania, usunąć wszystkie.
3. Zrolowanego kurczaka oprószyć solą, a następnie obtoczyć równomiernie w mące.
4. Roztrzepać na talerzyku 2 jajka, zanurzyć w nich kurczaka.
5. W miseczce wymieszać pieprz, paprykę, parmezan i bułkę tartą. Obtoczyć w mieszance kurczaka wyjętego z jajecznej kąpieli.
6. Na patelni rozgrzać olej. Ja daję oleju na wysokość 1 cm od dna naczynia, w którym smażę. Włożyć kurczaka i smażyć równomiernie przewracając go ze wszystkich stron, na średnim ogniu. Po upieczeniu wyjąć wykałaczki.
7. Po usmażeniu roladek z kurczaka, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym, uprzednio lekko wysmarowanym masłem i zapiekać przez 30 minut pod przykryciem w piekarniku. Temperatura piekarnika-160 stopni C.