Pyzy
July 3, 2021Przepis na pyzy ziemniaczane przyrządza się z ugotowanych i surowych ziemniaków, najczęściej jest to pół na pół, ale można stosować w przepisie inne proporcje.
Czas: 45 min. Porcje: 4 Koszt: 8 zł.
Składniki:
- ziemniaki 2,4 kg
- mąka ziemniaczana 30g (Tyle mąki ile to szklanek)
- sól
- słonina
- cebula lub boczek
Przepis na pyzy ziemniaczane:
1. Obrać, opłukać wszystkie ziemniaki. Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie do miękkości, przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem.
2. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tartce w misce i odcisnąć z wody czystą ściereczką. Sok pozostały po starciu ziemniaków ostrożnie zlać, a pozostałą mączkę, która została na dnie miski dodać do startej miazgi.
3. Ziemniaki starte i ugotowane połączyć w dużej misce, dodać mąki ziemniaczanej, posolić, mieszać aż osiągnie jednolitą masę.
4. Pyzy ziemniaczane formować w małe kulki zwilżonymi rękami, gotować we wrzącej osolonej wodzie. Po wyjęciu polać przesmażoną słoniną z cebulą, boczkiem.