Przepisy na pierogi Gyoza z różnymi nadzieniami
November 13, 2023W Polsce najpopularniejsze są pierogi z farszem serowo-ziemniacznym, czyli tak zwane ruskie. Z kolei Japończycy zajadają się pierogami Gyoza, które przyrządza się z farszem mięsnym. I nie jest to jedyna różnica między tymi dwoma rodzajami pierogów. Każdy, kto ma ochotę spróbować pierogów Gyoza, może wykonać je samodzielnie w swoim zaciszu domowym lub może zaopatrzyć się w gotowe danie. Przepyszne japońskie pierożki w kilku smakach proponuje firma Konspol, produkująca je zgodnie z oryginalną recepturą.
Tym, co wyróżnia pierogi Gyoza na tle innych, jest chrupiące ciasto i soczyste nadzienie. Mielone mięsa z dodatkiem warzyw, zamknięte w cienkim cieście, a następnie podsmażone i ugotowane na parze sprawia, że pierożki dosłownie rozpływają się w ustach. Idealne do podania na obiad czy ciepłą kolację. I choć może się wydawać, że ich przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne, to z powodzeniem przepis jest w stanie odtworzyć nawet osoba, która dopiero co stawia swoje pierwsze kulinarne kroki.
Niezbędne składniki na pierogi Gyoza
W Japonii pierogi te znajdziemy praktycznie wszędzie – w restauracjach, marketach czy street foodach. W Polsce co prawda nie są tak powszechne, ale z łatwością możemy je zamówić, korzystając z zakupów internetowych. Na pewno firmą, która produkuje przepyszne pierogi Gyoza, jest Konspol. Jednakże jeśli ktoś woli przyrządzić je samodzielnie, to będzie do tego potrzebował następujących składników: mielonego mięsa – klasycznie jest to wieprzowina, ale można wykorzystać inne, kapusty pekińskiej, cebuli lub szczypiorku, czosnku oraz przypraw. Jest to oczywiście jeden z podstawowych zestawów składników, bo nadzienia mogą też być inne, o czym jest mowa w dalszej części artykułu.
Przepis na idealne ciasto
Ciasto na pierożki Gyoza wyrabia się praktycznie identycznie jak na klasyczne pierogi. Idealne proporcje składników to 240 g mąki, 120 ml wody oraz pół łyżeczki soli. Ważne jest to, aby mąkę przesiać do miski, a następnie powoli dolewać ciepłą, osoloną wodę, cały czas wszystko mieszając. Kiedy ciasto będzie miało już zwartą strukturę, wtedy można przystąpić do jego wyrabiania. Czynność ta nie może być krótsza niż 10 minut – tylko wtedy stanie się ono idealnie gładkie. Następnie powinno się zawinąć ciasto w folię spożywczą i na kilkanaście minut umieścić w lodówce. Później pozostaje już tylko rozwałkowanie ciasta i wycinanie cieniutkich plasterków przy użyciu szklanki. Jakie nadzienie umieścić w środku? Możliwości jest dużo i za każdym razem można wprowadzić drobną modyfikację, dzięki czemu uzyskamy inne doznania smakowe.
Propozycje różnych farszów do pierożków Gyoza
W przeciwieństwie do polskich pierogów, które często występują w wersji na słodko, pierogi Gyoza podawane są tylko na słono. Ta popularna japońska przystawka często serwowana jest w towarzystwie sosu sojowego, oleju sezamowego, chilli lub innego dipu. Jeżeli chodzi o nadzienie, to jak już wspomniano, tradycyjny farsz powstaje na bazie mielonego mięsa wieprzowego. Alternatywnie wykorzystuje się mięso z kaczki. W ostatnim czasie na popularności zyskują pierożki Gyoza z kurczakiem. W wielu Japońskich restauracjach w menu znajdują się też pierożki z owocami morza – zazwyczaj są to krewetki. Nie oznacza jednak, że Gyoza jest przede wszystkim daniem dla mięsożerców. Bo od jakiegoś czasu coraz powszechniejsze są pierożki wegańskie, czyli wyłącznie z warzywami. W ich skład najczęściej wchodzą grzyby, marchew, por, kapusta pekińska, czosnek oraz imbir.
Smażenie pierożków powinno odbywać się na minimalnej ilości oleju roślinnego. Kiedy ciasto zrobi się już chrupiące, wtedy powinno się wlać na patelnię niewielką ilość wody i przykryć ją pokrywką, aby mogły przez około 3 minuty gotować się na parze. Po upływie tego czasu pierożki Gyoza są gotowe do spożycia.
Kto nie próbował jeszcze pierogów Gyoza, powinien jak najszybciej to nadrobić, bo są naprawdę obłędne. I wcale nie trzeba przyrządzać ich własnymi rękoma. Wybierając produkty marki Konspol, można spróbować przepysznych japońskich pierogów z wieprzowiną, kurczakiem oraz z warzywami.
Super pierogi, polecam