Poznaj moc orientalnych przypraw – dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
December 25, 2014Jeśli lubisz eksperymentować, odkrywać nowe smaki i nie boisz się kulinarnych wyzwań, koniecznie musisz poznać bliżej kuchnię azjatycką, a dokładniej rzecz ujmując – przyprawy, które w niej królują. Ostra papryka, imbir, czosnek, kurkuma… Być może po niektóre z nich sięgasz okazjonalnie lub nawet wykorzystujesz na co dzień, ale czy przyszło Ci do głowy, aby połączyć je wszystkie w jednym daniu? Boisz się, że będzie za ostro? Nic z tych rzeczy – będzie wyjątkowo aromatycznie i wyraziście! Już teraz przekonaj się, jak ogromną moc mają orientalne przyprawy i sprawdź, dlaczego warto wprowadzić je na stałe do jadłospisu!
Pyszna i zdrowa kuchnia azjatycka
Kuchnia azjatycka większości osób kojarzy się głównie z ryżem, soją, algami morskimi, rybami i oczywiście z sushi, w którym wszystkie wyżej wymienione produkty są wykorzystywane. Jest to skojarzenie jak najbardziej słuszne, ale kuchnia ta to coś znacznie więcej. To także całe mnóstwo świeżych warzyw, owoców, zdrowych olejów roślinnych i rzecz jasna przypraw, które dla nas są bardzo egzotyczne. Ich lista jest długa, ale te szczególnie często stosowane i warte uwagi to właśnie wspomniane już m.in. czosnek, kurkuma, papryka oraz imbir.
Choć podstawą są ryby i inne dary morza, w przepisach kuchni azjatyckiej znajdziesz również niezmiernie wiele propozycji z mięsem w roli głównej – przede wszystkim z drobiem, ponieważ mięso czerwone nie cieszy się dużą popularnością. Lubisz kurczaka, ale nie masz pomysłu na niecodzienne jego przygotowanie, inne niż zawsze? Wobec tego np. pieczony kurczak w stylu tandoori, w marynacie ze wszystkich wyżej wymienionych przypraw, na pewno przypadnie Ci do gustu (bajecznie prosty przepis znajdziesz TUTAJ).
Kuchnia azjatycka jest nie tylko pyszna, ale naprawdę zdrowa. Potwierdzenia tej tezy wcale nie trzeba długo szukać. Choroby układu krążenia, otyłość, nowotwory – słyszymy o tym wszystkim na co dzień. Jednak w wielu krajach azjatyckich schorzenia te są niezwykłą rzadkością. To nie przypadek – dieta tamtejszej ludności ma ogromny (ogromnie pozytywny!) wpływ na stan zdrowia.
Moc orientalnych przypraw
Zarówno o czosnku, kurkumie, ostrej papryce, imbirze, jak i o ich wspaniałych właściwościach oraz dobroczynnym wpływie na zdrowie można by pisać bardzo długo. Poznaj jednak najistotniejsze fakty. I tak, czosnek jest rośliną uprawną znaną obecnie niemal na całym świecie. W Polsce także jest dość powszechnie używany, ale już nie każdy wie, że pochodzi on z Azji Środkowej. Niezwykle smaczny, o charakterystycznym zapachu, stosowany jest nie tylko w sztuce kulinarnej, ale w lecznictwie. Jak bowiem wiadomo, jest on jednym z naturalnych antybiotyków. Wykazuje działanie m.in. przeciwskurczowe, żółciopędne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, a nawet przeciwwirusowe – spożywany w postaci świeżego soku, hamuje rozwój wirusów odpowiedzialnych za grypę.
Imbir – powszechnie wykorzystywany w wielu kuchniach świata – jest bogatym źródłem magnezu, wapnia i żelaza. Jego regularne spożywanie korzystnie wpływa m.in. na pracę układu krążenia i funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto obniża cholesterol i jest pomocny w bólach żołądka. Z kolei papryka chili, zwana powszechnie ostrą papryką, również wykazuje szereg właściwości o charakterze leczniczym. Działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, wspiera układ odpornościowy i krążenia. Wszystkie gatunki ostrych papryk swój charakterystyczny smak zawdzięczają organicznemu związkowi o nazwie kapsaicyna. I jeszcze nie mniej ważna kurkuma. Występuje m.in. pod nazwą ostryż długi lub szafran indyjski. Działa przeciwzapalnie, zapobiega nowotworom, wspiera leczenie rozmaitych schorzeń układu pokarmowego.
Orientalne przyprawy mają wielką moc. Śmiało więc sięgaj po dary natury. Dzięki nim podarujesz sobie i najbliższym zdrowie, a ponadto uczynisz swoje kuchenne eksperymenty znacznie ciekawszymi i smaczniejszymi niż kiedykolwiek!