Low and slow – przepis na najlepsze żeberka

Low and slow – przepis na najlepsze żeberka

September 15, 2021 Off By Artur

Znajomość różnych metod grillowania jest bardzo cenna. Dzięki niej możemy stworzyć potrawy, które będą się wyróżniały unikalnym smakiem oraz aromatem. Jedną z metod grillowania stosowanych w przypadku mięs jest low and slow. Zdobyła ona szerokie grono zwolenników.

Na czym polega metoda grillowania low and slow?

Metoda grillowania low and slow polega na pieczeniu potraw dużo dłużej niż standardowo, w niższej temperaturze. W przypadku tej metody grillowania nie korzystamy z ostrego ognia, dbamy jednak o obecność dymu, gdyż to właśnie na metodzie low and slow opiera się klasyczne BBQ, czyli pieczenie potrawy w dymie.  Dzięki temu dania powoli dopiekają się w środku zyskując soczystość, kruchość i charakterystyczny dymny posmak. Z pomocą tej metody grillowania przyrządzimy m.in. przepyszne żeberka. Ze względu na swoją strukturę wymagają one bowiem odpowiedniej obróbki termicznej.

Sprzęt do grillowania low and slow – jaki warto kupić?

Do przyrządzenia potraw metodą grillowania low and slow wymagany jest wysokiej jakości grill, który pozwoli na kontrolowanie temperatury. Takie grille znajdziemy m.in. w ofercie Webera. Ich przedstawicielem jest Master-Touch GBS z wbudowanym w pokrywie termometrem i przepustnicami aluminiowymi oraz Spirit Premium SP-335 GBS, który również na swojej pokrywie ma wbudowany termometr, ale również pozwala na płynne regulowanie zaworów palnika za pomocą pokręteł zlokalizowanych na jego przedniej stronie.

Przy przyrządzaniu pysznych żeberek z grilla pomocny będzie również stojak na żeberka i pieczeń Deluxe. Ten wykonany z wysokiej jakości materiałów produkt zwiększa powierzchnię rusztu. Zmieścimy w nim bez problemu aż 4 płaty żeberek, co pozwoli na przygotowanie posiłku dla większej liczby gości. Stojak Deluxe można rozłożyć do mycia i przechowywania. Co niezwykle istotne, jest on kompatybilny z większością grilli gazowych, jak i grilli węglowych o średnicy co najmniej 57 cm.

Przepis na żeberka w glazurze z coca-coli

Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą, oprócz żeberek wieprzowych, musztarda Dijon, olej, czosnek, gałązki rozmarynu oraz mieszanka ostrych przypraw. Glazurę do żeberek wykonamy z kolei, mieszając ze sobą coca-colę (około 0,5 l), sos sojowy, ocet oraz miód (po 2 łyżki każdego ze składników powinny wystarczyć).

Żeberka do grilla powinniśmy namoczyć w solance na około dobę przed przyrządzeniem ich na grillu. Taką solankę przygotujemy, dodając do 1 litra wody około 40 g soli. Dla uzyskania lepszego smaku mięsa możemy dodać kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Przyrządzanie żeberek rozpoczynamy od odcięcia błony. Następnie wykonujemy niewielkie nacięcia między żebrami, w których umieszczamy kawałki czosnku oraz kawałki rozmarynu. Na końcu smarujemy nasze żeberka olejem i układamy na stojaku do żeberek, a następnie zamykamy pokrywę grilla. Żeberka grillujemy w temperaturze około 120 stopni. Zdejmujemy je z rusztu wówczas, gdy tkanka łączna zacznie się rozpuszczać, a mięso będzie odchodzić od kości. Wówczas owijamy je w folię aluminiową i ponownie umieszczamy na ruszcie. Kolejne pół godziny, gdy będziemy przyrządzać glazurę do żeberek, wystarczy do tego, żeby żeberka osiągnęły optymalną miękkość.

Do przygotowania glazury do żeberek redukujemy około 0,5 l litra coca-coli. Dodajemy do całości po 2 łyżki miodu, sosu sojowego i octu, mieszając tak powstały sos do czasu, aż stanie się on gęsty oraz słodki. Smarujemy nim uwędzone na grillu żeberka i kładziemy jeszcze na kilka minut na ruszcie. Uzyskamy dzięki temu żeberka miękkie w środku i chrupiące na wierzchu.

Low and słowa to metoda grillowania, dzięki której stworzymy potrawy o unikalnym smaku i aromacie. Z jej dobrodziejstw skorzystamy wtedy, gdy wyposażymy się w odpowiedniej klasy sprzęt i akcesoria, takie jak te znajdujące się w ofercie Webera.