9 produktów zamiast mięsa

9 produktów zamiast mięsa

May 2, 2019 Off By Artur

Bardzo wiele osób chciałoby zrezygnować z jedzenia mięsa, lecz obawia się, że nie będzie w stanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości białka. Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne – wystarczy wiedzieć, jakie produkty mogą być świetnymi zamiennikami mięsa. Kilka z nich przedstawimy w naszym artykule – zachęcamy do przeczytania! Co znajdziemy w mięsie?

Żyjemy w czasach, w których coraz więcej osób podejmuje decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa. Trzeba jednak pamiętać, aby zrobić to rozważnie, ponieważ mięso zawiera wiele cennych składników! Przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka. Znajdziemy w nim też żelazo, cynk, selen, czy mnóstwo witamin B12 i D. Okazuje się jednak, że takie same składniki ma wiele innych produktów – dlatego warto po nie sięgać, przechodząc na dietę bez mięsa, aby nie dopuścić do niedoborów. Warto też wiedzieć, że osoby stosujące dietę wegetariańską często zmagają się z niedoborem żelaza, zatem warto sięgać po te produkty, które zawierają duże ilości tego pierwiastka lub sięgnąć po suplementy diety zawierające żelazo po konsultacji z lekarzem.

Zamienniki mięsa

Soja

Soja to roślina strączkowa, która jest używana zwłaszcza w diecie wegetariańskiej. Powstaje z niej wiele produktów takich jak chociażby sojowy twarożek, czyli po prostu tofu, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Zawiera wiele wartościowych składników, do których możemy zaliczyć białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, fosfor, sód, witaminy z grupy B i wiele innych. Warto też wiedzieć, że tofu nie ma smaku, dlatego może być przygotowywane na wiele sposobów.

W 100 gramach soi znajdziemy m.in.:

  • 34,3 g białka;
  • 17 g węglowodanów;
  • 15,7 g błonnika pokarmowego;
  • 8,9 mg żelaza;
  • 216 mg magnezu;
  • 2132 mg potasu.

Soczewica

Innym produktem, który może być znakomitym zamiennikiem mięsa, jest soczewica, która jest bogata w wiele składników odżywczych. Jest to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, a poza tym dostarcza także kwas foliowy i potas. Co więcej, soczewica ma łagodny smak – wystarczy, że ją właściwie przyprawimy, a będzie smakowała praktycznie tak samo jak mięso. Warto też tutaj dodać, że jest ona dość uniwersalna, bowiem możemy z niej przygotować wiele dań!

W 100 gramach soczewicy znajdziemy m.in.:

  • 9 g białka;
  • 20 g węglowodanów;
  • 8 g błonnika pokarmowego;
  • 3,3 mg żelaza;
  • 36 mg magnezu;
  • 369 mg potasu.

Fasola

Często wybieranym produktem przez osoby niejedzące mięsa jest też fasola, która ma znacznie więcej białka niż mięso. Poza tym znajdziemy w niej mnóstwo cennych składników, do których zaliczamy m.in. fosfor, potas, czy witaminy z grupy B. Wiadomo też, że fasole są znakomitym źródłem błonnika.
W 100 gramach fasoli czerwonej znajdziemy m.in.:

  • 8,67 g białka;
  • 22,80 g węglowodanów;
  • 7,4 g błonnika pokarmowego;
  • 2,94 mg żelaza;
  • 45 mg magnezu;
  • 403 mg potasu.

Nasiona sezamu

Możemy śmiało stwierdzić, że sezam to jedna z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka. To właśnie z niej pozyskiwano olej po raz pierwszy. W ziarnach sezamu możemy znaleźć duże ilości białka – 18 g/100g, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, a także mnóstwo składników mineralnych takich jak m.in. wapń, magnez, czy żelazo. Jest to więc doskonały zamiennik mięsa!

Inne zamienniki mięsa

Powyżej wymieniliśmy najpopularniejsze zamienniki mięsa, ale warto wiedzieć, że jest ich znacznie więcej. Oto pozostałe propozycje:

  • migdały – w garści migdałów znajduje się około 7 g białka;
  • orzechy – wszystkie mają sporo białka, ale najwięcej mają orzeszki ziemne -26 g/100 g;
  • zboża – znajdziemy w nich około 10 g białka w 100 gramach;
  • spirulina – ma aż 57 g białka/100 g ;
  • kakao – zawiera mniej-więcej 20 g białka/100 g.

Chyba każdy zauważył, że białko możemy dostarczyć do organizmu, jedząc inne produkty niż mięso. Dodatkowo możemy je przygotowywać na mnóstwo sposobów, dlatego też niejedzenie mięsa wcale nie musi być jednoznaczne z niedoborem białka w diecie! Już dziś podejmij wyzwanie i spróbuj zamienić mięso na coś innego!