Kurczak curry
July 15, 2015Tradycyjny kurczak curry pochodzi z kuchni Indyjskiej. Ma kilkanaście odmian, z niektórych przepisy w sosie curry wychodzą bardzo pikantne, inne dość łagodne.
Smak który bez wątpienia różni się znacząco od smaku tradycyjnego jedzenia, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
Składniki:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub roślinnego
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 3 łyżki proszku curry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki świeżego lub ewentualnie proszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki białego cukru
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę o rozmiarze około 3 cm
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 kubeczek jogurtu (mały)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
Przepis:
1. Najpierw zajmiemy się podsmażeniem na oleju wszystkich suchych przypraw tj. przyprawy curry, cynamonu, papryki, liścia laurowego i pieprzu cayenne. Przyprawy smażymy na wolnym ogniu przez 3 minuty, aby następnie do nich dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Smażymy kolejne 3 minuty.
2. Następnym krokiem jest dodanie cebuli i soku z połowy cytryny. Gdy cebula troszkę się zarumieni dodajemy przecier pomidorowy. Kontynuujemy smażenie przez następne 3-4 minuty.
3. Czas na dodanie pokrojonego w kostkę kurczaka. Leciutko podsmażmy kurczaka w sosie curry przez jakieś 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mleczko kokosowe. A po następnych 3 minutach jogurt. Solimy łyżeczką soli.
4. Wszystko już dodane więc pozostało nam tylko dusić nasze curry na wolnym ogniu przez 30 minut.
5. Curry podajemy z ryżem basmati. Serwujemy curry z kurczaka z odrobiną świeżo posiekanej kolendry i białej cebuli.