Ekspres kolbowy – główny bohater każdej kawiarni
May 28, 2018Parzenie kawy jest dziś przez wielu osób traktowane tak, jakby było sztuką. Nic w tym dziwnego, bo przecież picie kawy jest czynnością, która w naszej kulturze obrosła bardzo mocną symboliką. Jest to rytuał, podczas którego oddajemy się przemyśleniom, relaksowi w samotności. Albo przeciwnie: jest to także napój, będący symbolem rozmowy z przyjaciółmi, utrzymywania dobrej relacji, cieszenia się wspólnym czasem. Zaproszenie „na kawę” jest przecież przede wszystkim zaproszeniem do rozmowy.
Parzenie kawy jest dziś przez wielu osób traktowane tak, jakby było sztuką. Nic w tym dziwnego, bo przecież picie kawy jest czynnością, która w naszej kulturze obrosła bardzo mocną symboliką. Jest to rytuał, podczas którego oddajemy się przemyśleniom, relaksowi w samotności. Albo przeciwnie: jest to także napój, będący symbolem rozmowy z przyjaciółmi, utrzymywania dobrej relacji, cieszenia się wspólnym czasem. Zaproszenie „na kawę” jest przecież przede wszystkim zaproszeniem do rozmowy.
Ekspresy kolbowe – gust, smak i profesjonalizm
Zamówienie ekspresu kolbowego przez internet to wygodne rozwiązanie, jednak nie każdy się na nie decyduje. To profesjonalny ekspres, służący podczas pracy baristom i jego obsługa wymaga zaangażowania. Dlatego jeśli poranna kawa to dla Ciebie tylko szybko wypijany napój, dający energię na resztę dnia, może lepiej będzie zastanowić się nad zakupem ekspresu przelewowego – dziś znów wracają one do łask i przestają być passe. Jeśli jednak marzysz o tym, by we własnym domu cieszyć się możliwością samodzielnego przygotowywania kawy, jak w kawiarni, być może ekspres kolbowy okaże się czymś dla Ciebie. Wysokiej jakości ekspres pociąga za sobą używanie wysokiej jakości kawy, gdyż w ten sposób będzie można się cieszyć pełnią smaku i aromatu.
Kto kupuje ekspresy kolbowe?
Ekspresy kolbowe, z racji swej dość znacznej ceny, zarezerwowane są najczęściej dla osób prowadzących lokale gastronomiczne, a także dla prawdziwych miłośników kawy, którzy chcą cieszyć się rytuałem jej mielenia i parzenia we własnym domu. Korzystając z takiego ekspresu trzeba mieć na uwadze kilka zasad. Ważne jest to, by dobrze i bardzo drobno zmielić ziarna kawy, a potem umiejętnie je ubić w kolbie, którą następnie się umieszcza w ekspresie. Z jego pomocą powstaje espresso, które jest lubiane jako samodzielny napój, staje się też bazą dla innych rodzajów kaw ze spienionym mlekiem i innymi dodatkami. Tego typu ekspres może być wspaniałym prezentem, np. ślubnym, czy z okazji ważnej rocznicy dla osób, które uwielbiają zapach i smak kawy.