
Dzielarka do ciasta dla piekarzy i cukierników — jak ułatwić sobie pracę na większą skalę
April 2, 2020Praca w piekarni i cukierni przede wszystkim polega na przygotowaniu odpowiedniej jakości ciasta oraz na jego uformowaniu i wypieku. Najczęściej półprodukt dzielony jest ręcznie na porcje przez pracowników, jednak jest to proces żmudny i czasochłonny. Dlatego też w dużych zakładach produkujących pieczywo i wyroby cukiernicze najlepszym rozwiązaniem, aby usprawnić i wynieść produkcję na wyższy poziom jest dzielarka do ciasta.
Dzielarka do ciasta, a kształtowanie wyrobów piekarniczych i cukierniczych
Kształtowanie ciasta w piekarniach i cukierniach jest kluczową czynnością, która pozwala otrzymać produkty równomiernie wypieczone i o odpowiedniej konsystencji. To także proces, w którym ciasto powinno być podzielone na równe wielkości o jednakowej gramaturze. W małych piekarniach i cukierniach produkcja najczęściej przebiega ręcznie, jednak w dużych zakładach niezastąpiony jest odpowiedni sprzęt.
Dzielarka do ciasta to urządzenie łatwe w obsłudze i w pełni zautomatyzowane. Jej specjalistyczna budowa pozwala uzyskać w krótkim czasie dużą ilość porcji jednakowej wielkości, kształtu i gramaturze gotowe do wypieku. Warto przy tym zwrócić uwagę, że sprzęt ten zapobiega męczeniu surowego ciasta i doskonale go napowietrza tak, jak w przypadku ręcznego dzielenia i wyrabiania, jednak nie wymaga wysiłku fizycznego. Dodatkowo dzielarka do ciasta posiada inteligentny mechanizm, który pozwala dokładnie ustalić liczbę porcji i ich gramaturę, którą można pozyskać z określonej ilości surowego ciasta. Dzięki temu pracownicy mogą wykonywać inną pracę, a zakład nie ponosi strat, jakie zawsze pojawiają się przy ręcznym i mało precyzyjnym ręcznym dzieleniu ciasta.
Dzielarka do ciasta to oszczędność na najwyższym poziomie
Dzielarka do ciasta jest niezastąpionym sprzętem w sprawnym funkcjonowaniu każdej piekarni i cukierni, które nastawione są na zyski i najwyższą jakość swoich produktów. Dzięki dostępnym na rynku modelom można otrzymać kęsy do wypieku chleba, bułek, pączków, ciabat czy drożdżówek o przeróżnych kształtach. Jej zautomatyzowane działanie zapewnia nieprzerwaną i cichą pracę przez wiele godzin.
Dodatkowo użyte do jej produkcji certyfikowane materiały zapobiegają przyklejaniu się ciasta do jej elementów oraz nie emitują szkodliwych substancji, pozostając obojętne wobec ciasta. Dzielarka do ciasta jest łatwa obsłudze, demontażu i czyszczeniu, a pozyskane dzięki niej kęsy od razu lądują na tacy gotowe do wypieku. Jest to inwestycja, która pozwala zaoszczędzić czas i energię pracowników oraz zminimalizować starty przy produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych, która w szybkim czasie zwróci koszty zakupionego sprzętu.