Czerwone wina wytrawne – z czym je serwować? Podpowiadamy!

Czerwone wina wytrawne – z czym je serwować? Podpowiadamy!

February 2, 2022 Off By Artur Sapa

Wino to jeden z najpopularniejszych trunków. Powstaje w wyniku procesu fermentacji winogron. Na szczególną uwagę zasługują wina czerwone wytrawne, które mają wielu koneserów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu posiłków. Idealnie nadają się także na romantyczne kolacje we dwoje. Zastanawiasz się, z czym je serwować? Czytaj dalej, a dowiesz się, do jakich dań będą najlepszymi towarzyszami.

Czym są wina czerwone wytrawne?

Wina czerwone wytrawne mają cierpki, czasem kwaskowaty smak. Cechują się z reguły intensywnym aromatem. Najczęściej trunek ten przyjmuje barwę rubinową, fioletową i purpurową. Produkowany jest z całych gron wraz ze skórkami. Dzięki temu jest on bogaty w antyoksydanty i zawiera wapń, potas i magnez. 

Poznaj rodzaje win czerwonych wytrawnych

Różnorodna oferta czerwonych win wytrawnych jest dostępna między innymi w ofercie e-sklepu volarebottega.pl. W asortymencie można wyróżnić następujące rodzaje wina wytrawnego:

Cabernet Sauvignon – należy do najpopularniejszych odmian, które uprawiane są w wielu rejonach świata. Cechują się wyższym poziomem cierpkości.

Merlot – trunek ten wyróżnia się uniwersalnością. Wina te są delikatniejsze od Cabernet Souvignon.

Pinot Noir – szczep uprawiany jest w Burgundii i wytwarza się z niego nie tylko wina, ale też szampany. 

Amarone – powstaje z podsuszanych winogron regionu Valpolicella w prowincji Werona. Ma intensywny aromat konfitury wiśniowej, powideł śliwkowych z nutą korzennych i kawowych woni.

Marmoram – produkowane w Trentino jako mieszanka odmian winogron Lagrain i Teroldego.

Teroldego – uprawiany wyłącznie w regionie Trentino Alto Adige. To trunek bardzo intensywny o ciemnym kolorze i charakterystycznym owocowym aromacie.

Wina czerwone wytrawne – z czym je serwować?

Wina czerwone wytrawne są doskonałym dodatkiem do wielu gatunków mięs. Idealnie więc będzie współgrać z potrawami sporządzonymi na bazie wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny i jagnięciny. Można je także podawać do serów długo dojrzewających i wędlin. Niektóre rodzaje trunku będą też dobrze smakować z baraniną, twardymi stekami, pizzą i deserami.

Wina czerwone wytrawne – jak podawać?

Wino czerwone wytrawne należy podawać w kieliszkach o zwężających się ku górze ściankach o większej pojemności niż te, do których nalewana jest biała odmiana trunku. Bardzo istotna jest także temperatura, która w przypadku alkoholi lekkich powinna wynosić 12-14 stopni, a przy cięższych odmianach 15-18 stopni. Pamiętaj, że wina czerwone wytrawne należy otwierać pół godziny przed podaniem. Dzięki temu uwolni się ich smak i zapach.