Ciasto bez pieczenia? To możliwe! Poznaj wyśmienite przepisy!

Ciasto bez pieczenia? To możliwe! Poznaj wyśmienite przepisy!

June 9, 2014 Off By Artur Sapa

Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większą popularność. Można je przygotować w błyskawicznym czasie i po niedługiej chwili delektować się ich wyjątkowym smakiem!

Ciasta bez pieczenia w niczym nie ustępują tradycyjnym wypiekom. Wprost przeciwnie! Istnieje wiele przepisów na wyjątkowe ciasta bez pieczenia takie jak np. torcik malinowo-czekoladowy, sernik jogurtowy, cytrynowy, straciatella, z nerkowców czy z ricottą. Bez pieczenia można także przygotować intensywnie czekoladową tartę z owocami – np. truskawkami lub wiśniami, ciasto „kukułka”, rafaello, snikers czy wegańskie ciasto a’la 3bit! Pomysłów jest mnóstwo!

Ciasto bez pieczenia. Z czego przygotować spód?

Spody do ciast bez pieczenia przygotowuje się błyskawicznie. Bez wątpienia poradzi sobie z tym każdy, ponieważ jest to dziecinnie proste. Wystarczą do tego pokruszone ciasteczka lub herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i ułożone na dnie foremki!

Istnieje wiele modyfikacji. W przypadku gdy chcemy przygotować ciasto czekoladowe, wystarczy dodać do niego… kakao! Do spodu można także wykorzystać dodatkowo płatki owsiane, dzięki czemu spód będzie bardziej chrupki i zdrowszy.

W przypadku zyskujących coraz większą popularność deserów bezglutenowych idealnie nadadzą się jako spód daktyle, płatki migdałowe i orzechy, a także wiórki kokosowe.

Masa do ciasta bez pieczenia. Z czego ją przygotować?

O ile w przypadku spodu do ciasta, zazwyczaj stosuje się ciasteczka, herbatniki czy orzechy, o tyle w przypadku kremu czy masy do ciasta – możliwości jest naprawdę wiele!

W zależności od przepisu często wykorzystuje się serek mascarpone, mielony twaróg czy śmietankę. W innych przypadkach dodaje się serek homogenizowany, masło czy czekoladę! Można także wykorzystać krem budyniowy, galaretkę lub tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym czy ubitą śmietanką. Szukasz wyśmienitego przepisu na ciasto bez pieczenia? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia i dowiedz się więcej!

Sernik, tarta czy przekładaniec? Poznaj sprawdzone przepisy!

Jeśli chodzi o sernik bez pieczenia – np. sernik porzeczkowy – do przygotowania masy wystarczy jedynie jogurt naturalny, śmietanka, porzeczki, cukier puder i żelatyna. W przypadku np. sernika cynamonowego potrzebujemy do masy śmietanki, serka mascarpone, cynamonu, cukru pudru, cukru wanilinowego i żelatyny.

Nieco więcej pracy wymaga przygotowanie sernika wegańskiego, w przypadku którego do masy należy dodać nerkowce, mleko kokosowe, mleko migdałowe, olej kokosowy, cukier kokosowy, cynamon i pastę z wanilii. Efekt będzie jednak wyjątkowy, a sernikiem będą mogli delektować się także weganie!

Również tartę można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przyrządzenie jej z białą czekoladą i jeżynami, musem owocowym czy kremem kokosowym. Ciasto bez pieczenia można także przekładać różnymi kremami! W ten sposób przygotujemy m.in. ciasto rafaello, snikers czy kukułkę wzorowaną na cukierkach!