Ciasto bez pieczenia? To możliwe! Poznaj wyśmienite przepisy!
June 9, 2014Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większą popularność. Można je przygotować w błyskawicznym czasie i po niedługiej chwili delektować się ich wyjątkowym smakiem!
Ciasta bez pieczenia w niczym nie ustępują tradycyjnym wypiekom. Wprost przeciwnie! Istnieje wiele przepisów na wyjątkowe ciasta bez pieczenia takie jak np. torcik malinowo-czekoladowy, sernik jogurtowy, cytrynowy, straciatella, z nerkowców czy z ricottą. Bez pieczenia można także przygotować intensywnie czekoladową tartę z owocami – np. truskawkami lub wiśniami, ciasto „kukułka”, rafaello, snikers czy wegańskie ciasto a’la 3bit! Pomysłów jest mnóstwo!
Ciasto bez pieczenia. Z czego przygotować spód?
Spody do ciast bez pieczenia przygotowuje się błyskawicznie. Bez wątpienia poradzi sobie z tym każdy, ponieważ jest to dziecinnie proste. Wystarczą do tego pokruszone ciasteczka lub herbatniki wymieszane z roztopionym masłem i ułożone na dnie foremki!
Istnieje wiele modyfikacji. W przypadku gdy chcemy przygotować ciasto czekoladowe, wystarczy dodać do niego… kakao! Do spodu można także wykorzystać dodatkowo płatki owsiane, dzięki czemu spód będzie bardziej chrupki i zdrowszy.
W przypadku zyskujących coraz większą popularność deserów bezglutenowych idealnie nadadzą się jako spód daktyle, płatki migdałowe i orzechy, a także wiórki kokosowe.
Masa do ciasta bez pieczenia. Z czego ją przygotować?
O ile w przypadku spodu do ciasta, zazwyczaj stosuje się ciasteczka, herbatniki czy orzechy, o tyle w przypadku kremu czy masy do ciasta – możliwości jest naprawdę wiele!
W zależności od przepisu często wykorzystuje się serek mascarpone, mielony twaróg czy śmietankę. W innych przypadkach dodaje się serek homogenizowany, masło czy czekoladę! Można także wykorzystać krem budyniowy, galaretkę lub tężejącą galaretkę z serkiem homogenizowanym czy ubitą śmietanką. Szukasz wyśmienitego przepisu na ciasto bez pieczenia? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-bez-pieczenia i dowiedz się więcej!
Sernik, tarta czy przekładaniec? Poznaj sprawdzone przepisy!
Jeśli chodzi o sernik bez pieczenia – np. sernik porzeczkowy – do przygotowania masy wystarczy jedynie jogurt naturalny, śmietanka, porzeczki, cukier puder i żelatyna. W przypadku np. sernika cynamonowego potrzebujemy do masy śmietanki, serka mascarpone, cynamonu, cukru pudru, cukru wanilinowego i żelatyny.
Nieco więcej pracy wymaga przygotowanie sernika wegańskiego, w przypadku którego do masy należy dodać nerkowce, mleko kokosowe, mleko migdałowe, olej kokosowy, cukier kokosowy, cynamon i pastę z wanilii. Efekt będzie jednak wyjątkowy, a sernikiem będą mogli delektować się także weganie!
Również tartę można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przyrządzenie jej z białą czekoladą i jeżynami, musem owocowym czy kremem kokosowym. Ciasto bez pieczenia można także przekładać różnymi kremami! W ten sposób przygotujemy m.in. ciasto rafaello, snikers czy kukułkę wzorowaną na cukierkach!