Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z jajkiem, lecz można również przyrządzić z ugotowanymi ziemniakami, burakami, czerwoną fasolą, pieczarkami, porem, papryką, jabłkiem, kukurydzą, ananasem, żurawiną. Mi najbardziej sałatka śledziowa pasuje w przepisie z jajkiem, zielonym groszkiem i z kiszonymi ogórkami.

Sałatka śledziowa z jajkami Czas: 25 min. Porcje: 4 Koszt: 10 zł.

Składniki:

  • filety śledzi 250g
  • groszek konserwowy w puszce 200g
  • kiszony ogórek 100g
  • jajka 3
  • cebula 80g (1 mała)
  • majonez 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Przepis:

1. Jajka ugotować na twardo (8-10 minut). Filety śledziowe osuszyć z zalewy, porcjować na niewielką kostkę o bokach 1 cm.
2. Obraną i umytą cebulę, wraz z odciśniętym z wody kiszonym ogórkiem pokroić w kostkę.
3. Groszek konserwowy odsączyć dokładnie z zalewy, jajka pokroić w kostkę.
4. Wszystkie składniki na sałatkę śledziową połączyć w misce, groszek, ogórek, jajka, śledzia, cebulę i delikatnie wymieszać z majonezem oraz przyprawami, solą, pieprzem.
5. Sałatka śledziowa powinna leżeć ok. 1 godziny w chłodnym pomieszczeniu, żeby składniki nabrały odpowiedniego smaku.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.