
Naleśniki z serem
February 23, 2016Składniki:
- mąka pszenna 120g
- jajko 1
- mleko 150 ml
- woda 80 ml (może być gazowana)
- olej do podsmażania
- sól
Ciasto na nalesniki:
- biały ser 300g
- żółtka 2
- cukier 100g
- cukier waniliowy
Przepis:
1. Do miski wbić jajka, wlać mleko, posolić i dobrze wytrzepać trzepaczką.
2. Mąkę przesiać, wsypać do miski, cały czas mieszając. Ciasto rozprowadzić wodą (można użyć wody gazowana) i całość dobrze wymieszać.
3. Patelnie rozgrzać, wlać olej i rozprowadzać niewielką ilość ciasta- smażyć na małym ogniu. Odwracać na drugą stronę, gdy brzegi naleśników zaczną odchodzić od patelni. Jak naleśnik będzie lekko zrumieniony wyjmować łopatką i wykładać na talerzu, jeden na drugim, aby nie obeschły.
4. Nadzienie: W misce rozetrzeć ser z dodatkiem żółtka, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrabiać i próbować, czy nadzienie jest dość słodkie.
5. Posmarować wyrobionym nadzieniem naleśniki i składać w chusteczkę lub zwijać w rulon. Już można ciepłe naleśniki jeść lub jeszcze lekko je zrumienić na patelni z obu stron.
6. Wyśmienite naleśniki można jeść na słodko, posypać cukrem pudrem, polać jogurtem, czekoladą lub syropem.