Pyszne lody bez laktozy!

Pyszne lody bez laktozy!

Off By Artur
Nietolerancja laktozy – cukru mlecznego, dotyka co trzeciego Polaka. Oznacza to, że częściej niż co 3 osoba musi odmówić spróbowania lodowego deseru, w przeciwnym razie spotka się z bolesnymi dolegliwościami układu pokarmowego. Przez wiele lat to właśnie lody były wymieniane przez alergików – obok masła i jogurtów – jako produkty, których brakuje w ofercie sklepów. Dla osób z nietolerancją laktozy świat słodkości musiał być pozbawiony lodów śmietankowych i czekoladowych.

Co prawda powstało wiele przepisów na lody bez laktozy, ale niestety ich bazę stanowi mleko roślinne, które nie jest w stanie odwzorować smaku pysznych lodów śmietankowych czy czekoladowych. Domowa produkcja lodów nie zawsze kończyła się sukcesem – czasami na powierzchni lodów tworzyły się zamarznięte grudki wody, które odejmowały walory smakowe i estetyczne lodów bez laktozy.

Lody bez laktozy o smaku śmietankowym…?

Unikanie produktów zawierających laktozę, dla osób które chorują na jej nietolerancję, równa się odmawianiu deserów i tortów lodowych. Na szczęście dla tych osób, coraz częściej spotkać można sorbety i lody wodne, które powstają na bazie owoców. Jednak klasyczny smak lodów śmietankowych albo lodowych tortów serwowanych w czasie letnich uroczystości powoduje pewien brak. Nietolerancja laktozy oznacza także, że nie można skosztować pysznego pucharka z lodami w ulubionej kawiarni… Tak było do niedawna! Są już dostępne pyszne lody bez laktozy, które odtwarzają smak maślanych, śmietankowych lodów!

Jak powstają lody bez laktozy?

Jaka jest receptura lodów niezawierających w składzie laktozy? Czy lody bez laktozy na pewno nie zawierają cukrów mlecznych? Tak! Lody dla osób z nietolerancją pokarmową laktozy co prawda powstają z mleka, ale w procesie produkcji oddziela z niego się cukier mleczny, a następnie dodaje do ich receptury laktazę – naturalny enzym trawienny laktozy. W ten sposób, smak lodów bez laktozy niczym nie różni się od smaku tradycyjnych deserów. Co warte podkreślenia, lody bez laktozy powstają na osobnej linii produkcyjnej, gwarantującej bezpieczeństwo alergikom.

Gdzie kupić lody bez laktozy?

Wyśmienite lody bez laktozy o smaku śmietanki i czekolady dostępne są w większości sklepów. Opakowania są poręczne i oznaczone informacją, że ich skład nie zawiera laktozy. Większość osób, które nie borykają się z nietolerancją laktozy nie jest w stanie wyczuć braku smaku cukru mlecznego. A to największy komplement! Po pyszne, aksamitnie kremowe lody bez laktozy mogą sięgać osoby z nietolerancją pokarmową oraz osoby lubiące nowości, która chcą przekonać się osobiście, jak wspaniale odwzorowano smak lodów bez laktozy.