Spaghetti carbonara- sos

Sos carbonara pochodzi z Włoszech, podaje się go z makaronem spaghetti. W oryginalnym przepisie używa się pancetty- suszonego zawijanego boczku.

Spaghetti carbonara, przepis na sos Czas: 30 min. Porcje: 4 Koszt: 17 zł.

Składniki:

  • makaron spaghetti 500g
  • parmezan starty 80g (więcej jest potrzebne do dekoracji)
  • wędzony boczek lub szynka 20 dag (pancetta)
  • wino białe wytrawne 80 ml
  • śmietana słodka 30% 150 ml
  • cebula 100g (1 średnia)
  • zielony groszek 100g
  • jajka 3
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • świeży pieprz
  • sól

Przepis na sos z makaronem:

1. W dużym garnku wrzącej osolonej wody, ugotować spaghetti, aż będzie al dente ok. 7-9 minut (dokładny czas gotowania zależy od rodzaju spaghetti).
2. Wyparzone we wrzątku jajka ubić w miseczce, dodać śmietany, doprawić świeżym zmielonym pieprzem, solą oraz posypać startym parmezanem, wymieszać na kremową masę.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek pokrojony w poprzek na słupki, czasami zamieszać, smażyć na małym ogniu na lekko chrupko.
4. Podsmażony boczek zdjąć z patelni łyżką cedzakową do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem. Na patelnię dolać odrobinę oliwy i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula osiągnie barwę lekko zrumienioną dolać białego wina, gotować aż ilość zmniejszy się o połowę. Wtedy dodać posiekany czosnek, sok z cytryny, zielony groszek i przez kilka minut podgotować na małym ogniu.
5. Boczek z powrotem umieścić w sosie carbonara, wymieszać, dodać ugotowany makaron spaghetti, wszystkie składniki ładnie połączyć, podgotować przez 1 minutę i zdjąć z ognia.
6. Do spaghetti dodać mieszaninę jajek ze śmietaną, intensywnie mieszając, aż jajka zgęstnieją, kiedy carbonara jest za gęsta można dodać parę łyżek wody z ugotowanego makaronu.
7. Spaghetti podawać na gorąco, dekorować posypanym startym parmezanem i świeżym pieprzem.

Podobne przepisy...

Leave a Reply

Your email address will not be published.